Varufakis: I dalje sam ja šef

Grčki ministar finansija je poručio da je još zadužen za tim Grčke koji pregovara s međunarodnim kreditorima, uprkos izmenama u pregovaračkom timu Atine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

17:06

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Da, i dalje sam zadužen i odgovoran za pregovore s Evrogrupom", rekao je Janis Varufakis za nemački nedeljnik Di cajt, a prenela agencija Frans pres.

"U pregovorima će mi pomoći razni članovi vlade, pre svega moj dobar prijatelj Euklid Cakalotos. Činjenica da neki mediji to predstavljaju kao da je on moja zamena u pregovorima dokaz je koliko su novinarski standardi potonuli", rekao je ministar.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u ponedeljak napravio izmene u timu koji u ime Atine pregovara sa međunarodnim kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, budući da na tom planu nije ostvaren značajniji napredak u poslednja dva meseca.

U saopštenju grčke vlade se navodi da će koordinator novog pregovaračkog tima biti zamenik grčkog ministra spoljnih poslova, 55-godišnji profesor ekonomije, Euklid Cakalotos, a neki su to videli kao pokušaj da se Varufakis stavi u stranu, budući da je njegov pregovarački stil razbesneo Brisel.

Varufakis je dodao da mu je Cipras ukazao poverenje i da je pregovarački tim njegova odgovornost. "Ja donosim odluke", rekao je ministar.

Reorganizacija pregovaračkog tima dolazi nakon što su ministri finansija Evrozone zatražili prošle nedelje od Grčke da ubrza reforme kako bi dobila spasonosnih 7,2 milijardi evra kredita iz međunarodnog paketa pomoći. Varufakis se nakon sastanka Evrogrupe u Rigi našao na udaru kritika kako kod kuće tako i u inostranstvu, jer pregovori nisu doneli dobre rezultate.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz Evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum s kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći.

Do toga još nije došlo, a dok sporazum ne bude postignut, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se smatra, preti bankrotstvo, a možda i izlazak iz Evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: