Zašto Amerikanci hrle u Evropu?

Oštar pad evra u odnosu na ostale svetske valute učinio je letovanje u Evropi jeftinijim, naročito za turiste iz Sjedinjenih Američkih Država.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

16:16

Default images
Foto: Freeimages.com

Popust od 25 odsto - to je konkretan rezultat jačanja dolara u odnosu na evro, i to američki turisti koji dolaze svake godine jasno osećaju.

"Da, oseti se razlika. Ovde sam u turističkoj i u poseti porodici, i dolarima mogu da kupim više nego pre", izjavio je za Al Džaziru turista iz SAD-a Teri Haf.

Politika Evropske centralne banke, u kombinaciji sa grčkom dužničkom krizom, oborila je vrednost evra, dok je sa druge strane politika Američkih federalnih rezervi ojačala položaj dolara, nezavisno od dešavanja u ostatku sveta.

Tako su turističke rezervacije u pojedinim evropskim državama u proseku porasle za 20 odsto, a među gradovima najviše se ističe Pariz koji ove godine očekuje oko 11 miliona turista samo iz SAD.

"U proseku, Amerikanac troši 160 evra dnevno kada dođe u Pariz. Naš cilj je da ga ohrabrimo da troši još više", izjavio je francuski turoperator Fransoa Navaro.

Amerikanci su najbrojniji turisti i u Rimu, gde je njihov broj samo u januaru ove godine porastao za sedam odsto u odnosu na januar 2014. godine.

Američkim turistima verovatno se najviše raduju Grci. Iz Asocijacije turističkih agencija te države javljaju da već beleže rast rezervacija između 15 i 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Uzimajući u obzir da je vrednost dolara i evra gotovo izjednačena, drago nam je što možemo da objavimo da beležimo rast rezervacija i poseta američkih turista u Grčku", izjavio je Lisandros Cilidis iz grčke Asocijacije turističkih agencija .

Ističući da ova situacija ide svima u korist, on je objasnio da Grčka ima veći broj noćenja, a turistima je boravak postao jeftiniji.

Budući da je dolar i dalje natprosečno jak u odnosu na evro, turističke zajednice širom Evrope očekuju povećani priliv turista sa druge strane Atlantika, prenela je Aldžazira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: