"Korola" u SAD stizaće iz Meksika

Auto-gigant Tojota investiraće u projekat izgradnje jedne fabrike u Meksiku milijardu dolara (950 miliona evra), saznaje Rojters iz izvora bliskih kompaniji.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

14:47

Default images
Foto: Tanjug

Nova investicija omogućiće zapošljavanje oko 2.400 ljudi.

Fabrika, koja će biti smeštena u saveznoj državi Gvanahuato, u centru Meksika, proizvodiće godišnje oko 200.000 vozila.

Rojters je ranije objavio da će se u ovom pogonu, počev od 2019. proizvoditi kompaktno vozilo marke "korola", namenjeno severnoameričkom tržištu.

Kako se navodi, ova japanska grupacija jedini je veći proizvođač vozila koji dosad nije proizvodio putničke automobile u Meksiku, zemlji koja nudi dvostruku prednost za strane investitore - niske troškove rada i odsustvo carina na izvoz u SAD.

Očekuje se da će Tojota, pored ovog projekta, u toku ove nedelje najaviti i izgradnju jedne fabrike u Kini zahvaljujući kojoj će japanski proizvođač na tom tržištu povećati proizvodni kapacitet za oko 100.000 vozila godišnje.

Najnovijim projektima, grupacija je praktično odustala od programa zamrznute ekspanzije, koji je uveo njen generalni direktor, Akio Tojoda, pre tri godine, zbog problema u kvalitetu i krize u 2009. izazvane masivnim povlačenjem vozila sa tržišta.

Kako navodi isti izvor, japanska kompanija trenutno je broj jedan u svetu prema obimu prodaje, ali oštru konkurenciju ima u Folksvagenu i Dženeral motorsu koji prodaju oko 10 miliona vozila godišnje ponaosob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: