Putin popušta, Kijevu jeftiniji gas

Ukrajina će i u drugom tromesečju plaćati gas po sniženoj ceni od 250 dolara za 1.000 kubnih metara.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

08:45

Default images
Foto: Beta, AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je predlog da se Ukrajini produži popust na gas, koji će tako važiti do 1. jula.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u susretu s predsednikom rekao da vlada smatra odgovarajućim da se pozitivno odgovori na zahtev ukrajinske strane i Gasproma, uz uslov da Ukrajina poštuje sve odredbe ugovora, preneo je Tas. "Polazimo od toga da se u ovom momentu ukrajinska privreda nalazi u veoma složenom položaju i uprkos činjenici da takva odluka nije baš najpovoljnija za naš budžet, imam u vidu odricanje od izvozne takse, ali i u tim uslovima smatramo da je moguće da podržimo zahtev Gasproma i ukrajinske strane", kazao je Medvedev.

On je naglasio da svi osnovni uslovi postojećeg ugovora o gasu moraju strogo da se poštuju "uključujući i vraćanje duga nastalog do ovog momenta".

Vlada će izdati nalog da se u naredna tri meseca zadrži režim sa popustom, dodao je Medvedev.

Kako je ranije rekao direktor Gasproma Aleksej Miler, kompanija se obratila vladi Rusije sa zahtevom da se Ukrajini odobri popust na gas na tri meseca. Mogućnost davanja popusta Ukrajini predviđena je postojećim ugovorom između Gasproma i Naftogasa. Takav popust dat je u oktobru 2014. godine na period od pet meseci, koji ističe danas.

Nakon trostranih pregovora o gasu u Briselu održanih u oktobru prošle godine ministar energetike Aleksandar Novak je najavio da će cena gasa za Ukrajinu od 1. aprila biti 348 dolara za hiljadu kubnih metara, javio je Tas ranije.

Na tu cenu popust u drugom tromesečju može biti 100 dolara za hiljadu kubika i na taj način će cena gasa za Ukrajinu od aprila do kraja juna biti oko 250 dolara za hiljadu kubnih metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: