Hogan: Ulaganje u uspeh nije zločin

Predsednik avio-kompanije Etihad ervejz, Džejms Hogan, upozorio je da se tamni oblaci protekcionizma nadvijaju nad industrijom aviosaobraćaja u Evropi i SAD.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

12:36

Default images
Foto: Etihad airways

Prema njegovim rečima, to predstavlja tako veliku pretnju po izbor putnika.

U Klubu avijacije u Londonu, Džejms Hogan je rekao da bi međunarodna regulatorna tela trebalo da razumeju da "investiranje u uspeh nije zločin, a blokiranje konkurencije bi to bilo".

Hogan je to izjavio nedelju dana nakon što su evropski i američki avio-prevoznici napali brz rast "Etihad ervejza" u protekloj deceniji.

"Pet megaavio-prevoznika pokušava da sve ostavi za sebe nakon što su godinama radili po svome. Oni koji će zaista biti na gubitku, ako ove gigantske tradicionalne avio-kompanije uspeju u svojoj nameri, jesu milioni putnika koji imaju koristi od mogućnosti novog izbora na globalnom tržištu putničkog avio-saobraćaja", rekao je Hogan.

Hogan je istakao da je Vlada Abu Dabija, vlasnik "Etihad ervejza", odlučila da investira u novog avio-prevoznika u trenutku kada mnogi faktori ukazuju na brojne povoljne mogućnosti.

"Vlada je videla priliku u novom svetskom poretku u pogledu međunarodne trgovine, i, zahvaljujući geografskom položaju i modernoj avio-tehnologiji, prvi put smo na samo jedan let udaljenosti od bilo koje tačke u svetu", objasnio je generalni direktor "Etihada".

Rezultat je, kako navodi, avio-prevoznik koji je toliko rastao da je u 2014. godini opslužio 14,8 miliona putnika preko mreže koja danas doseže do 111 destinacija.

"Da bi se ostvario ovako brz rast, u privrednoj grani koja ima tako visoke ulazne troškove, bile su potrebne znatne investicije", rekao je Hogan i dodao da je njihov vlasnik imao jasna očekivanja od te investicije.

"Ova avio-kompanija je morala da postane profitabilna u roku od jedne decenije. A, na dugi rok, morali smo da opravdamo investiciju. Zbog toga što smo ispunili te uslove, zbog toga što smo rasli brže i uspešnije nego što smo prvobitno sebi postavili za cilj, naš akcionar je nastavio sa ulaganjima. Investirao je u uspeh. Kao svaki razuman investitor", istakao je Hogan.

Presednik "Etihada" je naglasio da iako je njihov vlasnik nacionalan, ne znači da nije racionalan kada je reč o novcu.

"Neki od avio-prevoznika koji nas napadaju tvrde da gube udeo na tržištu. Mi smo započeli jednu analizu i naše početno istraživanje već ukazuje na to da su te tvrdnje tačne", rekao je Hogan.

Ali, kako je istakao, taj takozvani gubitak je rezultirao hiljadama novih putnika za te avio-kompanije koje navodno pate, zahvaljujući tome što mi stimulišemo tržište.

"Oni dobijaju manje parče, to je istina. Ali to je parče većeg kolača. A, veći kolač je dokaz da je više ljudi u stanju da putuje – više putnika ima koristi od mogućnosti izbora među konkurencijom, a konkurencija je ono što tržište želi", istakao je Hogan.

Avio-kompanija "Etihad" ima flotu od 111 aviona "erbas" i "boing", a naručeno je više od 200 letelica. "Etihad ervejz" ima vlasnički udeo u kompanijama "Erberlin", "Er Sejšeli", "Virdžin Australija", "Er lingus", "Er Srbija" i "Džet ervejz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: