Španija trlja ruke, a šta sa cenama

Prošlomesečni pad proizvođačkih cena u Španiji najveći je u poslednjih pet godina, što je podstaklo strahovanja od rizika da privreda padne u deflaciju.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

08:51

Default images
Foto: Freeimages

Cene proizvoda su po izlasku iz fabrika, rafinerija i rudnika u decembru pale 3,7 odsto na godišnjem nivou, a u odnosu na novembar opale su 1,1 odsto, saopštio je španski Zavod za statistiku, a prenosi agencija "Blumberg".

Ekonomisti su u "Blumbergovoj" anketi predviđali pad proizvođačkih cena od 3,5 odsto.

"Pad cena nafte odrazio se na kretanje proizvođačkih cena, koje su usko povezane sa cenama energenata", navodi ekonomista banke BNP Pariba u Madridu, Estefanija Ponte.

Vlada na čelu sa premijerom Marijanom Rahojem u više navrata je negirala da Španiji preti deflacija, navodeći da pad cena pruža podstrek realnim prihodima građana i da je domaća tražnja ojačala pre svega zahvaljujući jačanju izvoza.

Potrošačke cene u Španiji su u decembru pale 1,1 odsto na godišnjem nivou, što je njihov najveći pad od jula 2009.

Sa druge strane, procne su da bi privreda Španije ove godine mogla da ostvari rast od čak 2,5 odsto, ukoliko cene nafte i vrednost evra ostanu na niskom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: