Gasprom ne časi časa, kreće Ruskaja

Gasprom osniva preduzeće za izgradnju novog gasovoda za Tursku - Gasprom Ruskaja, rekao je novinarima portparol ruske kompanije Sergej Kuprijanov.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

15:51

Default images

Kompanija će biti registrovana u Sankt-Peterburgu, dodao je on, a prenosi Tas.

Preduzće je dobilo ime po "glavnoj kompresorskoj stanici gasovoda - Ruskaja", objasnio je Kuprijanov.

Kako podseća Tas, ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra, prilikom posete Ankari, saopštio da "u sadašnjim uslovima Rusija ne može da realizuje projekat Južni tok" i najavio da je Rusija nastavila da razvija veze u oblasti gasa s Turskom za koju će biti snižene cene i izgradjen dodatni gasovod.

"S obzirom na rastuće potrebe Turske, spremni smo, ne samo da proširimo Plavi tok, nego i da izgradimo još jedan gasovodni sistem kako bi zadovoljili rastuće potrebe turske privrede i ako bude smatrano celishodnim da se to izgradi na teritoriji Turske na granici s Grčkom, kao i dodatno čvorište za potrošače u južnoj Evropi", rekao je ruski predsednik i izrazio uverenje da je to"u potpunosti izvodljiv projekat".

Direktor Gasproma Aleksej Miler je objasni da će za novi gasovod za isporuke Turskoj biti korišćena ista prijemna stanica predviđena za Južni tok - kompresorska stanica Ruskaja.

U vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Ankari, Gasprom i turska kompanija Botas su potpisale memorandum o razumevanju o izgradnji gasovoda po dnu Crnog mora za isporuke u Tursku, obima 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Od toga je 14 milijardi kubnih metara namenjeno Turskoj, a ostalo, oko 50 milijardi kubnih metara, biće isporučeno na granicu Turske i Grčke, podsetio je Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: