"Južni tok da, ali po pravilima EU"

Rusija bi mogla da oživi projekat gasovoda Južni tok ukoliko sledi pravila Evropske unije, izjavio je novi komesar za energiju Evropske komisije, Maroš Šefčovič

Svet

Izvor: B92

Petak, 05.12.2014.

17:12

Default images

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Šefčovič je kazao da je EU spremna da razgovara o projektu tog gasovoda, ali da Rusija mora da poštuje energetska pravila EU i da odustane od tužbe pred Svetskom trgovinskom organizacijom.

Isti izvor podseća da je ruski predsednik, Vladimir Putin, iznenada 1. decembra najavio da Rusija odustaje od Južnog toka i okrivio EU zbog toga, jer je, kako je rekao, evropsko protivljenje projektu prisililo Kremlj da "digne ruke" od gasovoda.

Brisel je, odbacujući tu optužbu, insistirao na tome da se ruski Gasprom, pod kontrolom države, pridržava pravila iz "trećeg energetskog paketa" EU, kojim se zahteva razdvajanje proizvodnje i prodaje od prenosne mreže, a što projekat Južni tok nije ispunjavao, navodi Radio Slobodna Evropa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: