Najbolja energetska kompanija je...

Američka kompanija Ekson mobajl ponovo je, desetu godinu za redom, zauzela prvo mesto na listi "250 vodećih energetskih kompanija".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

17:17

Default images

Listu objavljuje provajder informacija iz energetike, petrohemije, metala i poljoprivrede Plats (Platts).

Na drugo mesto ove godine se vratio Britiš petroleum (BP), oporavljen od finansijskih gubitaka nastalih isplatama odšteta zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu 2010. godine.

Ruske kompanije Gasprom i Rosnjeft ponovo su ušle među prvih deset, preneo je Tas. Gasprom je zadržao četvrtu poziciju, a Rosnjeft je skočio sa devetog na šesto mesto.

Lukoil, koji je prošle godine zauzimao sedmo mesto, ove je pao na jedanaesto.

Norveški Statoila, drugi najveći snabdevač Evrope gasom, spustio se sa petog na 16. mesto nakon pada prihoda zbog prodaje imovine i pada cena gasa.

Ispadanjem Lukoila i Statoila iz top10, dve najveće kineske državne naftnogasne kompanije - Petro Čajna i Čajna petroleum end hemikal korporejšen, popele su se za po jedno mesto i ušle među 10 vodećih energetskih kompanija, prva na sedmo, a druga na deveto mesto.

Među prvih 10 su još i Ševron na trećem, Rojal Dač Šel, na petom, Total na osmom i Konoko Filips na 10.

Ukupni profit deset najvećih energetskih kompanija u svetu u 2013. godini dostigao je 193 milijarde dolara uz ukupne prihode od 2.830 milijardi dolara.

Pri tome, prinos najvećih igrača na globalnom energetskom tržištu, pada drugu godinu za redom, ukupni bruto prihod smanjen je 8,5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Istovremeno, ukupni prihodi su povećani šest odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: