Losos sve skuplji

Prosečna cena kilograma lososa uzgajanog u Norveškoj u prvih devet meseci ove godine povećala se sa 3,5 evra iz 2012. na 5,6 evra.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2014.

19:12

Default images

U februaru ove godine kilogram norveškog lososa vredao je čak šest evra, preneo je list Figaro. Norveška snabdeva 57 odsto svetskog tržišta lososa.

Prevelika potražnja koja se svake godine poveća za 13 odsto i nedovoljna ponuda razlog su velikog poskupljenja lososa koji bi mogao da postane lukusuzna roba. Potrošnja se posebno povećava u zemljama usponu.

Najveći svetski proizvođači ove ribe ne uspevaju da u dovoljnjoj meri povećaju proizvodnju jer uzgoj lososa zahteva posebne uslove, kao što su duboke, hladne vode na maloj udaljenosti od obale.

Najveći proizvođači su Norveška, Škotska, Irska, Čile i Farska ostrva. Vlasti zemalja uzgajivača ove retke ribe iz ekoloških razloga vode restriktivnu politiku u pogledu izdavanja dozvola za uzgoj lososa.

Odrasli losos živi u ledenim vodama Atlantskog i Tihog okeana, ali na svet dolazi u hladnim rekama i potocima Severne Amerike, Evrope i Azije. Dok žive u moru, lososi se hrane drugim ribama i rakovima, a krajem leta se radi mrešćenja sele u reke u kojima su se izlegli.

Svaki losos tačno pamti ukus vode u rodnoj reci i nepogrešivo pronalazi mesto svoga rođenja. Većina lososa odmah nakon mresćenja ugine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: