Volstrit pogurao cene nafte

Terminske cene nafte su danas porasle, podstaknute prošlonedeljnim oštrim rastom deonica na Volstritu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

08:33

Default images

Analitičari, međutim, napominju da na cene i dalje utiče slaba tražnja na prezasićenom tržištu.

Barel američke "lake" nafte WTI za isporuku u novembru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 47 centi na 83,22 dolara.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za decembarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo je 17 centi na 86,33 dolara, javlja Frans pres.

Vodeća tri indeksa sa Volstrita su u petak skočila nakon dobrih korporativnih vesti. Industrijski indeks Dau Džons porastao je 1,63 odsto, širi indeks S&P 500 1,29 odsto, a tehnološki Nasdak 0,97 odsto.

Ipak, dalji rast cena nafte mogao bi biti zaustavljen zbog slabe tražnje energenata u vreme posustajanja globalne privrede, velike tržišne ponude i rezanja cena u velikim proizvođačima nafte kao što je Saudijska Arabija.

Međunarodna agencija za energetiku je prošle nedelje snizila prognozu globalne tražnje nafte treći mesec zaredom, pa se sada u 2014. očekuje rast tražnje od 700.000 barela dnevno na 92,4 miliona barela, što je za 200.000 barela manje u odnosu na prethodnu prognozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: