Spreman drugi gasovod za Ukrajinu

Slovačka je otvorila liniju gasovoda koja će omogućiti isporuku gasa iz Evropske unije u Ukrajinu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

08:16

Default images

Time bi moglo da se podmiri do 20 odsto godišnjih potreba te zemlje, u vreme kada se Kijev suočava sa obustavom isporuke gasa iz Rusije uoči zime.

Odluka da se omogući takozvana reverzibilna isporuka gasa ka istoku deo je odgovora EU na odluku Gasproma da 16. juna obustavi isporuke gasa Kijevu zbog spora oko cena tog energenta, prenosi Rojters.

Rusija je, zbog cenovnog spora sa Kijevom, prekidala dostavu gasa Ukrajini tri puta u protekloj deceniji, 2006, 2009. i u junu ove godine.

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da bi reverzibilni tok gasa iz Slovačke, Mađarske i Poljske trebalo da pokrije kratkoročne potrebe Ukrajine za gasom. Ukrajina je prošle godine iskoristila 50 milijardi kubnih metara gasa, od čega je polovina došla iz Rusije.

Rusija je najveći dobavljač nafte, uglja i prirodnog gasa za Evropu, a gasovodi kroz Ukrajinu trenutno su na meti političkih manipulacija, i to ne prvi put, u vreme kada se Moskva i zapad sukobljavaju oko vojnih akcija u Ukrajini, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: