Ovo je novi cilj kineskih lidera

Kineska industrijska proizvodnja, koja meri aktivnost fabrika, radionica i rudnika, porasla je u julu devet odsto na godišnjem nivou, saopštava vlada u Pekingu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

08:14

Default images

Maloprodaja, ključni pokazatelj domaće potrošnje, istovremeno je porasla 12,2 odsto, navodi kineski Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Investicije u infrastrukturu uvećane su u sedam meseci zaključno sa julom 17 odsto.

Rast industrijske proizvodnje je prošlog meseca usporio sa 9,2 odsto iz juna, ali je bio u skladu sa očekivanjima analitičara koji su učestvovali u anketi Volstrit žurnala.

Kineski lideri žele da transformišu ekonomsku strukturu ka onoj koja podstiče domaću potrošnju, u odnosu na tradicionalnu koja se oslanja na velike, često nepotrebne investicije.

Privreda Kine je u tri meseca zaključno sa junom porasla 7,5 odsto, ubrzavši sa 7,4 odsto iz prethodnog kvartala, kada je zabeležen najniži rast od trećeg tromesečja 2012. Peking za ovu godinu predviđa privredni rast od 7,5 odsto, na nivou prošlogodišnjeg ciljnog nivoa, iako je privreda u 2013. ipak porasla 7,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: