Važe li sankcije i za Francusku?

Francuska naftna kompanija Total povećala je udeo u ruskom Novateku na 18,2 odsto, rekao je agenciji Interfaks izvor upoznat sa situacijom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

11:53

Default images

Prema njegovim rečima, francuska kompanija je povećala svoj paket bez obzira na to što se ruska firma našla na spisku najnovijih sankcija SAD i neće menjati svoje planove o povećanju udela na 19,4 odsto.

Krajem prvog tromesečja 2014. godine, Total je imao jedva nešto više od 17 odsto akcija Novateka, pokazali su podaci.

Ranije je francuska kompanija saopštila da prati situaciju sa sankcijama da bi videla da li će one uticati na njene aktuelne projekte u Rusiji.

Total je strateški partner Novateka. U 2011. godini je postao njegov akcionar sa mogućnošću da svoj udeo dovede do 19,4 odsto (krajem 2013. imao je 16,96 odsto). Partneri zajednički razvijaju Termokarstovo nalazište gasa u Jamalo- neneckom okrugu, a zajedno sa kineskim CNPC realizuju projekat tečnog prirodnog gasa Jamal TNG.

Vlasti SAD su objavile nove sankcije protiv Rusije 17. jula u okviru kojih su ograničile pristup, pored ostalih, Rosnjeftu, Novateku, Vnješekombanci, Gasprombanci za srednje i dugoročno finansiranje (više od 90 dana), i zabranilo američkim kreditorima da obezbeđuju finansiranje duga tim kompanijama, podseća Interfaks.

Pariz se našao u nezgodnom položaju i zbog ugovora o prodaji dva nosača helikoptera Rusiji, u trenutku kada Zapad planira da pooštri sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: