SAD osudile Rusiju zbog gasa

Sjedinjene Američke Države osudile su danas nastojanja Rusije da, kako se navodi, svoje energente koristi kao sredstvo pritiska u sporu sa Ukrajinom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

21:15

Default images

Predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki podsetila je da je Rusija poništila sporazum sa Ukrajinom kojom ta zemlja dobija ruski prirodan gas po nižoj ceni u zamenu za iznajmljivanje na 25 godina baze na Krimu za rusku Crnomorsku flotu.

"Osuđujemo ruske napore da koriste energente kao sredstvo pritiska protiv Ukrajine. Ukrajina sada plaća 485 dolara za 1.000 kubnih metara što je cena koju ne diktira tržište i koja je iznad prosečne cene koju plaćaju članice Evropske unije", rekla je ona.

SAD preduzimaju hitne korake da pomognu Ukrajini, a među njima su hitna finansijska, tehnička pomoć u oblasti energetske bezbednosti, energetske efikasnosti i reformi energetskog sektora, rekla je Psaki, a preneo Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas evropske lidere da će Rusija obustaviti snabdevanje prirodnim gasom Ukrajini, ukoliko ona ne plati svoje račune za gas i da to može imati za posledicu smanjenje snabdevanje gasom Evrope, prenela je britanska agencija.

Gasprom je nedavno saopštio da Ukrajina za isporučeni gas duguje 2,2 milijarde dolara, kao i da je probila krajnji rok za plaćanje martovskih isporuka gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: