Kraj za tajne račune u Singapuru

Singapurske vlasti su najavile korenite izmene u državnom zakoniku koje ima za cilj omogućavanje automatske razmene bankarskih podataka sa stranim vlastima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

18:14

Default images

Kako prenosi AFP, ovakva odluka Singapura svrstana na šesto mesto svetske liste poreskih rajeva usledila je posle ogromnog pritiska medjunarodne javnosti, pre svega Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj ali i Velike Britanije koja predsedava G8, i SAD.

Za sprovodjenje izmena i uvodjenje ovakve prakse biće potrebne dve godine, tako da novi zakon neće stupiti na snagu pre 2015.

Primenom novog zakona, poreskim službama Singapura neće biti potrebno davanje zelenog svetla od lokalnih pravosudnih organa za davanje bankarskih podataka po zahtevu stranih vlasti.

Što znači da strancu koji budu otvarili of Šore kompanije u Singapuru neće više imati previlegiju tajnosti u pogledu svojih matičnih država.

To je, kako ocenjuju predstavnici medjunarodnih institucija, značajan napredak u borbi protiv fiskalnih rajeva.

"Izmene zakona koje su u toku doprineće u znatnoj meri striktnijoj primeni medjunarodnih pravila o bankarskoj razmeni podataka", izjavio je singapurki potpredsedmik i ministar finasija Singapura Tarman Šanmagaratam.

Inače, tenzije po tom pitanju počele su u petak posle najave Velike Britanije, SAD i Australije da će pokrenuti veliku medjunarodnu istragu o tajnim bankarskim računima.

Predstavnici EU će na današnjem sastanku u Briseli pokušati da ubede Beč i Luksumburg da delimično otkriju svoje bankarske tajne. Austrija je pod stalnim pritiskom, jer je ona sada jedina članica EU koja ne dozvoljava automatsku razmenu bankarskih podataka i blokira zakon o štednji, kao deo borbe protiv utaje poreza.

O borbi protiv utaje poreza, EU želi da pregovora i s drugim zemljama, kao što su Švajcarka, Andora, Monako i Lihtenštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: