Dnevni list "Republika" (La Repubblica) objavio je da je 2011. godine u Italiji prodato 1,75 miliona bicikala što je za 2.000 više nego broj registrovanih novih automobila.

Povratak bicikala u modu objašnjava se ekonomskom krizom, skokom cene benzina, ali i činjenicom da je vožnja bicikala ponovo postala moderna među Italijanima.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano (Giorgio) povodom predstojeće konferencije u Redjo Emiliji 5.i 6. oktobra, na kojoj će biti promovisana vožnja bicikala u gradovima kao prevoznog sredstva, pozvao je lokalne vlasti da uhvate "priključak" sa ostalim evropskim zemljama i učine vožnju gradskim ulicama dostupnijom.

Italija je na prvom mestu po broju automobila i gustini saobraćaja među evropskim državama, prenosi portal Euraktiv Srbija.

Sajt Autonjuz koji objavljuje vesti iz automobilske industrije, navodi da je 2012. godine zabeležen pad prodaje novih automobila u većini evropskih zemalja. U septembru je u Francuskoj pad na godišnjem nivou iznosio 37 odsto, u Italiji 25,7 odsto, dok je u Francukoj pad prodaje bio 18 odsto.

Pad prodaje uticao je da većina evropskih proizvođača automobila, među kojima su Reno (Renault), Sitroen (Citroen), Pežo (Peugeot) i Folksvagen (Volkswagen), smanje prvobitne procene prodaje, kao i očekivanja za naredni period. Evropska biciklistička federacija (EFC) stimuliše lokalne vlasti u većim gradovima Evrope da prave biciklističke staze i uvode bicikle na iznajmljivanje jer se time smanjuje zagadjenost vazduha, a saobraćaj rasterećuje.

Na sajtu te organizacije postoji spisak evropskih gradova koji su svojom infrastrukturom otvoreni za bicikliste. Na listi prednjače gradovi iz Danske i Nemačke.

U Evropskoj uniji je ove godine od 16. do 22. septembra održana Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija koja postoji od 2002. godine radi promocije upotreba bicikala u gradovima. Akciju je podržalo oko 2.000 evropskih gradovima, među kojima je bio i Beograd.

Planovima Gradskog sekretarijata za saobraćaj u Beogradu bilo je predvidjeno da se do 2021. godine izgradi mreža biciklističkih staza dužine 130 kilometara.

Zbog nedostatka novca za sada se odustalo od realizacije te ideje, tako da glavni grad Srbije sada ima oko 60 kilometara staza, uglavnom u Novom Beogradu.

Porasla prodaja bicikala i u Londonu

Prodaja bicikala u velikoj Britaniji je letos skočila za 15,7 odsto u poređenju sa letom 2011, saopštio je vodeći prodavac, firma Halfords.

Skok prodaje se tumači uspehom britanskih biciklista na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu i na trci "Tur d'Frans" (Tour de France).

Uprkos dobrim vestima, kompanija oprezno procenjuje uspeh jer Britanci oklevaju s kupovinom dok je ekonomska situacija teška, a Vlada priprema nove mere štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: