Moskva otpisuje 90% duga S. Koreji

Rusija i Severna Koreja potpisali su sporazum o rešenju pitanja severnokorejskog duga od 11 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

09:37

Default images

Kako je izjavio zamenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak agenciji Prajm sporazum potpisan juče u Moskvi.

Storčak je ranije objasnio da rešenje podrazumeva preračun rublji u dolare i davanje popusta u visini od 90 odsto sume duga, dok će se ostatak duga od preko milijardu dolara koristiti po sistemu „dug u zamenu za pomoć“u sferi obrazovanja, zdravstva i energetike pri realizovanju zajedničkih projekata u Servernoj Koreji.

Kako je pisao list Izvestija, pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu finansija, Rusija će otpisati Severnoj Koreji 90 odsto duga, a u zamenu će zatražiti pristup investicijama u različite severnokorejske projekte.

O problemu duga Pjongjanga, nastalog u vreme SSSR, Rusija i Severna Koreja pregovaraju četiri godine. Rusija je pravna naslednica dugova Severne Koreje pred bivšim SSSR, koji je kreditnu liniju toj zemlji otvorio sredinom 20. veka.

Poslednjih godina Rusija je više puta opraštala više milijardi dolara duga stranim državama – 2010. godine Avganistanu je otpisano 12 milijardi duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: