Rusi Nemcima nude i struju u paketu

Ruski Rosatom ponudio je da duž gasovoda "Severni tok" ispod Baltičkog mora sprovede kabl kojim bi se struja iz Baltičke atomske centrale isporučivala Nemačkoj.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

09:23

Default images

"Severni tok" delimično rešava problem snabdevanja gasom Nemačke, pred kojom će se, međutim, pojaviti novi problem", rekao je direktor ruske korporacije za projekte Sergej Bojarkin.

Struju za Nemačku u slučaju da se organizuje prenos, obezbediće Baltička atomska centrala koja se gradi u oblasti Kalinjingrada, sa dva energetska bloka ukupne snage 2,3 gigavata, potvrdila je informativna služba Rosatoma. Puštanje u rad prvog bloka te nuklearke je planirano za 2016. godinu. Prva linija gasovoda "Severni tok", kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara gasa, koji povezuje Rusiju i Nemačku, puštena je u rad u septembru prošle godine, a krajem 2012. se očekuje završetak druge linije, čime će se kapacitet udvostručiti.

Moguća je i izgradnja treće linije, za koju je potrebno oko dve godine, i u tom slučaju bi se kapacitet gasovoda povećao na oko 80 milijardi kubnih metara godišnje, prenosi nemačka medijska kuća "Dojče vele".

Nemačka je posle havarije japanske nuklearke "Fukušima-1" proglasila potpuno odustajanje od atomske energetike i razradu obnovljivih energetskih izvora.

Vlada Nemačke planira izgradnju 40 eolskih parkova na moru - 30 na Severnom i 10 na Baltičkom. Do 2022. godine Nemačka planira da ugasi sve atomske reaktore, a do 2012. godine od 17 aktivnih atomskih cenrala u funkciji je ostalo samo devet.

Nemački potrošači su već osetili ozbiljan rast cena struje, a kako ocenjuje član saveta direktora koncerna "Simens" Mihael Zus, odustajanje od atomske energetike zemlju će koštati 1,7 biliona evra do 2030. godine, ili više od 65 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Masovan prelazak na alternativne izvore energije, u uslovima opšte evropske ekonomske krize predstavlja luksuz koji čak ni zemlja sa tako razvijenom privredom kao što je Nemačka teško da može sebi da dozvoli, smatra vodeći ekspert ruske konsalting organizacije "Finam menedžment" Dmitrij Baranov.

On podseća da je ove zime u vreme jakih mrazeva Nemačka bila primorana da pokrene stare rezervne elektrane na mazut i gas, što je mnogo manje ekologičan način proizvodnje struje negu u atomskim centralama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: