Trgovinski suficit Češke mlrd. EUR

Nezaposlenost je u Češkoj u februaru porasla na 9,2 sa 9,1 odsto iz januara, četvrti mesec zaredom, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne zaštite u Pragu.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 09.03.2012.

08:59

Default images

U saopštenju se navodi da je nezaposlenost u stalnom porastu otkad je u oktobru dostigla dvogodišnji minimum od 7,9 odsto, prenela je agencija AFP.

Češki zavodi za zapošljavanje su u februaru registrovali 525.119 ljudi koji traže posao, 7.396 više nego u januaru i 22.138 manje u odnosu na februar 2011, kada je nezaposlenost iznosila 9,6 odsto. "Nezaposlenost je tradicionalno veća u zimskim mesecima zbog manje ponude sezonskih poslova", naveo je analitičar investicione banke "Patrija fajnens" iz Praga, Tomas Vlk.

"Osim toga, februar je ove godine bio izrazito hladan, što je značilo još manje radnih mesta, pogotovo u građevinskom sektoru", dodao je on.

Češka spoljna trgovina ostvarila je u januaru rekordni suficit od 29,6 milijardi kruna (1,19 milijardi evra), što je na godišnjem nivou više za 11,7 milijardi kruna.

To je najbolji rezultat od nastanka samostalne Češke države 1993. godine, objavio je Češki zavod za statistiku.

Prema preliminarnim podacima izvoz je na godišnjem nivou povećan za 11 odsto, na 249,3 milijarde kruna, a uvoz za 6,3 odsto, na 219,7 milijardi kruna, prenela je agencija ČTK.

Sa zemljama Evropske unije trgovinski suficit je u januaru bio za 7,1 milijardi veći nego u istom mesecu prošle godine i dostigao je 68,8 milijardi kruna. Sa zemljama van EU Češka je imala trgovinski deficit od 39,2 milijardi kruna, što je na godišnjem nivou manje za 4,6 milijardi kruna.

Deficit je smanjen i u trgovini sa Kinom i Rusijom, a suficit je povećan u trgovini sa Nemačkom, Francuskom i Slovačkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: