Boing neće da pregovara sa EU

Američki Boing ismejao je ponudu Evropljana da pregovaraju i tako okončaju dugogodišnji trgovinski rat sa SAD povodom državnih subvencija proizvođačima aviona.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

11:41

Default images

Boing je naglasio da Evropska unija nije ispoštovala odluke Svetske trgovinske organizacije.

"Nedavne "Erbasove" i evropske sugestije da bi razlike mogle biti prevaziđene u pregovoroma koji bi morali da započnu bez ikakvog prethodnog uslovljavanja u najmanju ruku su "smešne", izjavio je portparol "Boinga" Čarli Miler. SAD i EU već dugo pred Svetskom trgovinskom organizacijom u Ženevi biju bitku povodom državnih subvencija njihovim gigantskim proizvođačima aviona - "Boingu" i "Erbasu".

Obe strane tvrde u paralelnim tužbama pred STO da rivalski proizvođač aviona uživa finansijsku podršku iz državnig budžeta, čime se ugrožavaju načela STO i krše pravila o fer konkurenciji u industriji, podseća agencija Frans pres.

"Iznenadna želja" Evropljana da sednu za sto "jeste samo jasna potvrda da su izgubili", kazao je Miler u ponedeljak u razgovoru sa novinarima.

Novi verbalni rat pokrenut je uoči odluke STO o tome da li će ili ne podržati prethodnu odluku u korist EU.

U martu 2011 STO je zaključila da je "Boing" primio 5,3 milijarde nelegalne pomoći iz držajnog budžeta. STO je u maju minule godine, u odvojenoj tužbi SAD protiv EU, dala Brisleu šest meseci da reši pitanje 18 milijardi podrške koje su članice EU odobrile na ime subvencija različitim kompanijama, uključujući i finansijsku pomoć "Erbasu" za razvoj novih aviona, što je u suprotnosti sa kriterijumima STO. U izveštaju objavljenom 1. decembra, u predviđenom roku, EU je tvrdila da je ispunila zahteve STO i uskladila rešenja sa pravilima trgovinske organizacije.

Ali, Vašingtona smatra da EU nije ispunila zateve iz STO odluke, da bi 9. decembra zapretio da će zavesti sankcije kao kontra meru, u vrednosti od oko sedam do 10 milijardi dolara godišnje. Američki izvori bliski situaciji tvrde da će Vašington najverovatnije tražiti od STO odobrenje za sankcije prema EU "u narednih nekoliko sedmica", navodi AFP.

STO je krajem marta 2011 u jednom iz serije rešenja ustvrdila da je "Boing" dobio najmanje 5,3 milijardi dolara subvencija čime je "Erbas", koji posluje u okviru Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme, oštećen za 45 milijardi dolara.

Svetska trgovinska organizacija zvanično je tada osudila SAD za davanje velikih i nezakonitih subvencija "Boingu". Presuda je usledila nakon nekoliko godina uzajamnih optužbi i pokušaja da se "Erbas" demonizuje, pogotovo u periodu kampanje usmerene na to se američke vazdužne snage opredele i potpišu ugovor za nabavku "Boingovog" aviona-tankera, a ne letelicu evropskog proizvodjača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: