Preti li Grčkoj i dalje bankrot?

Grčka će ostati pod velikim rizikom od bankrota uprkos prošlonedeljnom sporazumu o pomoći i delimičnom otpisu dugova, saopštila je bonitetna agencija Mudis.

Svet

Izvor: Tanjug, business.hr

Ponedeljak, 27.02.2012.

14:42

Default images

Agencija je upozorila da uslovi zamene obveznica koju Atina sprovodi mogu rezultirati daljim ozbiljnim slabljenjem baze kapitala grčkog bankarskog sektora.

Investiciona služba Mudisa navodi da je "saopštenje o podršci Grčkoj od 21. februara važan korak napred, ali rizik od bankrota, čak i nakon što opasna zamena (obveznica) bude okončana, ostaje visok".

Analitičar agencije Sara Karlson navela je da će "dužnički teret Grčke ostati veliki još duži niz godina, a državi će biti teško da pristupi privatnom tržištu kada drugi paket pomoći bude iskorišćen". Prošlog utorka, nakon nedelju dana izuzetno teških pregovora, evrozona je prihvatila obećanja Grčke o novim merama koje se tiču budžeta, javnih finansija i reformi koje bi grčku privredu trebalo da učine efikasnijom, uz uslov da Atina prihvati strogu kontrolu vladinih akcija.

Ukupna vrednost paketa zajmova i garancija za Grčku mogla bi da iznosi 237 milijardi evra. To uključuje otpis potraživanja privatnih banaka na ime grčkih obveznica vrednih 107 milijardi evra, koje čine 53,5 odsto grčkog duga u rukama privatnih kreditora i gotovo trećinu ukupnog javnog duga Grčke od 350 milijardi evra.

Cilj pomoći je da se Grčkoj pruži prostor da učini svoju ekonomiju održivom da bi mogla da ostane u evrozoni, kao i da se evrozoni da više vremena za izgradnju uverljivog zaštitnog zida, ili fonda za spas, da bi se odbranila od pritisaka do kojih bi moglo doći ako Portugalija, Španija ili Italija zapadnu u još veće probleme sa javnim finansijama.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da dogovor o paketu pomoći za Grčku znači da neće doći do bankrota Atine, koji bi imao ozbiljne ekonomske i socijalne posledice.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je, sa druge strane, upozorio da bi situacija u Grčkoj ponovo mogla da se pojavi kao problem za evrozonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: