Nekadašnji SSSR sada lakše trguje

Rusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice nezavisnih država (ZND) postigle su sporazum o formiranju zone slobodne trgovine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

09:34

Default images

"Saglasili smo se danas da potpišemo sporazum o zoni slobodne trgovine", rekao je ruski premijer Vladimir Putin.

On je istakao da je posle dugih pregovora, "intenzivnih i konstruktivnih", rešen glavni problem. "Ovim sporazumom će biti uspostavljena dugoročna osnova naših ekonomskih i trgovinskih odnosa", poručio je ruski premijer.

Putin je naveo da, za sada, samo određena roba neće biti carinjena, ne precizirajući koja. ZND je osnovan kao savez sličan onom koji je bio Sovjetski Savez pre raspada 1991.

Putin je podsetio da su bivše sovjetske republike potpisale 1994. sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine, ali on nikada nije zaživeo, jer ga većina zemalja nije ratifikovala, uključujući i Rusiju.

Tri zemlje ZND-a - Rusija, Kazahstan i Belorusija - takođe su uspostavile carinsku uniju, koja je stupila na snagu u leto 2010, a Rusija pokušava u nju da uvuče i Ukrajinu.

Moskva od Kijeva traži da se zauzvrat okrene od EU, ali Ukrajinci su to odbili, navodeći da im je draže da sa tom unijom "sarađuju" nego da budu deo nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: