SAD: Naftaši žele da buše u Zalivu

Naftna industija SAD vrši prtisak na administraciju predsednika Baraka Obame da preispita odluku o ograničavanju novih bušotina kraj američke obale.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

08:20

Default images

Ta odluka je doneta posle prošlogodišnjeg katastrofalnog izlivanja petroleja u Meksičkom zalivu.

Prema novoj studiji Americkog petrolejskog instituta – najvećeg udruženja američkih naftaša - potražnja za naftom u SAD će do 2035. godine porasti za 50 odsto. Bez novih podmorskih bušotina, kaže institut, američka zavisnost od uvozne nafte će rasti.

Uprkos nastojanjima da se potrošnje petroleja smanji i da se poveća štedljivosti motora, apetit za naftom je sve veći.

Predsednik instituta Džek Džerard kaže da je rešenje u povećanju broja podmorskih bušotina.

"Narednih godina imaćemo priliku da postanemo značajan motor privrednog oporavka. Naftaški poslovi su traženi i dobro se plaćaju, pa je samo politička volja potrebna za otvaranje tih mogućnosti", rekao je Džerard.

On dodaje da bi otvaranje sada zabranjenih područja za bušenje stvorilo čak 500.000 radnih mesta, a 150 milijardi dolara bi se slilo u državnu kasu.

Džerard je zato pozvao Kongres da prevazide političke podele i dozvoli bušenja u Meksickom zalivu, kraj istočne obale i u delovima Aljaske.

S druge strane, neki stručnjaci tvrde da bi to bio korak nazad i da ulaganja u čiste izvore - solarnu i energiju vetra - otvaraju četiri puta više radnih mesta nego ista ulaganja u naftnu industriju.

Pošto republikanci sada imaju većinu u Predstavničkom domu, dok cena sirove nafte raste, analitičari predviđaju da će rasti pritisak na vladu da dozvoli veću domaću proizvodnju nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: