EBRD uložila 9 mlrd. evra u 2010.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u prošloj godini finansirala rekordan broj projekata i povećala ukupne investicije na takođe rekordan nivo.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

08:14

Default images

Prošlogodišnje investicije EBRD dostigle su rekordnih devet milijardi evra u poređenju sa 7,9 milijardu u 2009. godini.

Istovremeno se očekuje da EBRD objavi i da je u prethodnoj godini ostavrio neto profit veći od milijardu evra nakon gubitka od 746 miliona u 2009.

Pozitivnom poslovnom rezultatu doprineli su, kako se navodi, oporavak u regionu u kojem EBRD radi, povećanje vrednosti vlasništva EBRD u kompanijama, manji gubici po osnovu zajmova, rast kamata na kredite, kao i zadržavanje administrativnih troškova pod kontrolom.

"Povećanjem broja transakcija EBRD je dodatno podržao proces ekonomske transformacije u zemljama u kojima deluje, što je ključni korak za zaštitu ekonomskog oporavka", prokomentarisao je rad EBRD u 2010. njen predsednik Tomas Mirou.

U protekloj godini EBRD je na zapadnom Balkanu finansirao 71 projekat, a investicije su porasle 43 odsto, na nešto više od milijardu evra.

EBRD planira da ove godine investira ukupno između osam i devet milijardi evra kako bi podržao dalje reforme ključne za region koji se oporavlja od krize i sprema za budući znatno održiviji rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: