GM daje po 60.000 dolara otpremnine

Američki "Dženeral motors" (GM) je ponudio otpremnine do 60.000 dolara za nekoliko hiljada kvalifikovanih radnika u 14 fabrika u SAD.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

08:42

Default images

GM je saopštio da će ponuda za dobrovoljni odlazaka i paket mera za prevremeno penzionisanje za oko 2.000 radnika važiti do marta naredne godine.

Kompanija će platiti radnicima po 60.000 dolara za dobrovoljni odlazak sa svim punim beneficijama. Mlađi radnici imaju mogućnost da uzmu 60.000 dolara ako odustanu od zdravstvenog osiguranja i ostalih beneficija.

Portparol kompanije Tom Vilkinson rekao je da je planom ozdravljenja GM predviđeno zatvaranje osam od 14 fabrika, a da će u dve biti obustavljena proizvodnja ako se pokaže da su nerentabilne. GM, nekada najveći proizvođač kola na svetu, počeo je da prilagođjava broj zaposlenih u severnoameričkim pogonima od kada je uz finansijsku pomoć američke vlade izbegao bankrot 10. jula minule godine.

Kompanija iz Detroita je uložila više od tri milijarde dolara u američke fabrike kako bi sačuvala proizvodne linije u 14 fabrika. GM je krajem novembra najavio da će zaposliti 1.000 inženjera u fabrici u Mičigenu u naredne dve godine, kako bi se pomoglo povećanju proizvodnje novih vozila na električni pogon.

Poslednji put GM je ponudio otpremnine u leto 2009. godine, neposredno posle izlaska iz stečajnog postupka, kada je na odlazak iz kompanije pristalo 6.000 radnika. GM sada ima oko 53.000 stalno zaposlenih u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: