Soroš: Propast evra zbog Nemačke

Nemačka politika budžetske uštede preti da uništi projekat Evropske unije, a ne može se isključiti ni mogućnost propasti evra, kaže Džordž Soroš.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

08:25

Default images

"Politika Nemačke je opasna za Evropu. Ako Nemci ne promene svoju politiku, ostatak Evrope bi imao koristi od njihovog izlaza iz zajedničke monetarne unije", dodaje on.

"Trenutno Nemci vuku svoje susede u deflaciju, što može da rezultuje nacionalizmom, socijalnim nemirima i ksenofobijom. I sama demokratija bi mogla da dođe u opasnost", upozorio je Džordž Soroš.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je početkom meseca javnosti predstavila plan za budžetsku uštedu od 80 milijardi evra u naredne četiri godine, za što se nada da će do 2013. dovesti nemački strukturalni deficit u okvire granica propisanih od strane EU.

Merkel kaže da je za razvoj zemlje neophodno dalje smanjenje državnog budžeta i dodaje je smanjenje budžetskog deficita "apsolutno neophodno" zemlji. Ona smatra da je jak izvoz ono što je potrebno Nemačkoj.

Ona je naglasila da planirano smanjenje budžetskog deficita Nemačke za deset milijardi evra godišnje "neće usporiti rast svetske ekonomije", a nemački potrošači će rado trošiti svoj novac ukoliko budu sigurni da će vlada "dalekovidno" obezbediti stabilnost finansijskog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: