Erbas očekuje profit u ovoj godini

Najveći proizvođač putničkih aviona na svetu Erbas očekuje da će ove godine ponovo poslovati sa profitom, posle loših rezultata u 2009. godini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

10:04

Default images

Kompanija sa sedištem u Tuluzu u Francuskoj, uknjižila je minule godine operativni gubitak od 1,37 milijardi evra zbog velikih izdataka za pokriće troškova prekoračenja rokova izrade vojnog transportnog aviona A400M i najvećeg putničkog aviona na svetu A380.

Zbog lošeg poslovanja Erbasa, finansijski manjak lane je imala i njegova matična kompanija EADS, Evropski konzorcijum za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme.

Direktor proizvodnje te kompanije Fabris Brežije očekuje da će Erbas ove godine isporučiti avioprevoznicima 20 modela A380, najvećih putničkih letelica na svetu, uprkos manjim tehničkim teškoćama i štrajku zaposlenih započetom prošle sedmice.

Sindikati Erbasa pozvali su na obustavu štrajka u prošli petak, nakon što je uprava kompanije ponudila nove pregovore o platama. Sindikati u tri Erbasove fabrike u Francuskoj organizovali su "meke" štrajkove na montažnim linijama, kako bi izvršili pritisak za povećanje plata i iskazali protest protiv namere kompanije da prebaci deo proizvodnje u Nemačku.

Uprava Erbasa je odbila da prihvati jednu ponudu za povećanje plate od 1,9 procenata u 2010. godini, ali je u petak pristala da pregovara o zahtevu sindikata da se nadnice povećaju 3,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: