EBRD: Srbija da ubrza privatizaciju

EBRD ocenila da je Srbija sprovela impresivne reforme, imala snažan ekonomski rast i rekordne strane investicije.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.03.2007.

14:21

Default images

"Inflacija u Srbiji je na kraju 2006. pala ispod sedam odsto sa 17,5 odsto u 2005. Uprkos dobrim rezultatima, mnogi izazovi su ostali i Srbija mora da napreduje dalje na putu tržišne ekonomije, ocenila je Ekonomska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijoj strategiji za Srbiju objavljenoj na sajtu tog kreditora.

EBRD u strategiji navodi da bi Srbija trebalo da ubrza privatizaciju i programe restrukturisanja, posebno u sektoru srednjih i velikih preduzeća, kako bi privukla preko potrebna ulaganja i unapredila konkurentnost.

Vlasti pak treba da primenjuju nove zakone podsticajne za biznis, poput zakona o konkurenciji i bankrotsvu usvojenih poslednjih godina.

"Na finansijskom sektoru Srbija bi trebalo budno da prati rast kredita, kao i da razvija nebankarske finansijske institucije, posebno osiguranje, privatne penzijske fondove i investicione fondove", navodi se u izveštaju EBRD.

EBRD je najveći institucionalni investitor u Srbiji, do sada investirao oko 550 miliona evra u gotovo 70 projekata i mobilisao ukupnog 1,1 milijardu evra vredna ulaganja.

U cilju dalje podrške procesu tranzicije u Srbiji EBRD će pomagati razvoj korporacijskog sektora, energetiku i infrastrukturu, kao i razvoj finansijskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: