Spajanje banaka Inteza i Sanpaolo

Italijanske banke Inteza i Sanpaolo planiraju spajanje koje bi stvorilo šestog po veličini evropskog bankarskog giganta.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2006.

16:44

Default images

Ovo će značajno promeniti italijansko bankarsko okruženje i dovesti novu kompaniju u situaciju da se takmiči sa najvećim evropskim bankama. Banka će po broju filijala i ekspozitura širom Italije, biti dva puta veća od dosadašnjeg lidera UniKredit banke

Po uslovima ugovora, Inteza će ponuditi 3115 novih akcija za svaku običnu i preferencijalnu akciju Sanpaola. Na čelu nove kompanije će biti Korado Pasera iz Inteze, dok će na mestu predsedavajućeg izvršnog odbora biti Enriko Salca iz Sanpaola. Centrala banke će biti u Torinu.

Druga i treća banka po veličini u Italiji već imaju podršku i vlade i vodećih akcionara za ovo neobično „spajanje jednakih“. Francuska banka Kredi Agrikol, koja ima 18 procenata vlasništva Banke Inteza, i španska Santander banka, sa 8,4 odsto akcija Sanpaola, su podržale spajanje zajedno sa svim ostalim velikim akcionarima.

Ipak, mediji pišu da bi Kredi Agrikol mogla da proda svoj udeo u novoj banci, koji će biti oko 8 procenata, i da u zamenu preuzme deo filijala nove banke. U Santander banci su odbili da se izjasne hoće li prodati svoje akcije, ali kažu da bi na prodaji zaradili 1,2 milijarde evra.

Intesa-Sanpaolo će imati dvadeset procenata italijanskog tržišta sa jakim prisustvom na severu, koji je i industrijski centar zemlje. Iz banke najavljuju da bi mogli da prodaju oko deset procenata od oko 6300 filijala i ekspozitura širom Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: