Svet

Utorak, 27.03.2012.

12:26

Gde je najviše poskupelo gorivo?

Prema pisanju londonskog Ekonomista, Italija je zemlja u kojoj je za godinu dana benzin najviše poskupeo. Srbije nema na listi 28 zemalja.

Izvor: The Economist

Default images

Kod komšija u Sloveniji, međutim, zebeležen je rast cena benzina dovoljan da Slovenija zauzme sedmo mesto na listi.

U godinu dana, cena benzina u Sloveniji je stigla do cene koja je, na primr, dvostruko iznad one u SAD-u. Benzin je između februara 2011. i februara 2012. u Sloveniji poskupeo više od 10 odsto.

Najviše je u godinu dana benzin poskupio u Italiji (više od 18 odsto), Mađarskoj (više od 17 procenata) i Poljskoj (više od 14 odsto). Jedina od promatranih država u kojoj u godini benzin nije poskupio jeste Francuska.
Izvor:
U Americi su vozači litar benzina plaćali 93 centa, što je za 12 odsto više nego godinu dana ranije.

Posle rekordnog poskupljenja u Italiji, benzin više plaćaju samo Holanđani i Norvežani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

15 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: