Svet

Utorak, 23.08.2011.

21:03

Grčkoj nema pomoći bez garancija

Članice evrozone koje od Grčke traže kolateralu u zamenu za finansijsku pomoć trebalo bi ponovo da razmisle o isplativosti takvih zahteva, navodi Mudiz.

Izvor: Tanjug, Capital

Default images

Ta agencija za procenu kreditnog rejtinga smatra da time rizikuju da program skrene sa kursa što može dovesti do nemogućnosti Grčke da na vreme plaća obaveze.

Grčka je prošle sedmice pristala na zahtev Finske da ta zemlja izda garanciju za učestvovanje u paketu pomoći i tako osigurala kolateralu od 600 miliona evra.

Taj bilateralni ugovor pokrenuo je niz sličnih zahteva i od drugih zemalja evrozone, konkretno Slovačke, Holandije i Austrije.

Mudiz je upozorio da bi to Grčku moglo gurnuti u dublju recesiju što bi je dovelo do novog bankrota jer ne bi mogla plaćati obaveze, pa očekuje od zemalja evrozone da blokiraju grčki dogovor sa Finskom.

Holandski ministar finansija Jan Kes Jager rekao je da ideja o kolaterali za pozajmljivanje novca nije poželjna, ali da će Holandija nastaviti sa zahtevom ukoliko na to bude prisiljena, jer “želi da ima isti tretman kao i ostale zemlje donatori”.

I Austrija zahteva od Grčke kolateral

Austrija će od zvanične Atine zatražiti kolateral u zamenu za učešće u paketu finansijske pomoći Grčkoj ukoliko i dalje bude važio isti ugovor koji je prošle sedmice sklopila Finska.
Finci su već postigli dogovor kojim od Grčke obezbeđuju garancije u gotovini u iznosu od 20 odsto iznosa, ali se tome protive druge članice evrozone, poput Holandije i Nemačke, zato što bi troškovi tih garancija bili pridodati 109 milijardi evra vrednom paketu pomoći Grčkoj.

„Ukoliko dogovor između Grčke i Finske ne bude poništen, Austrija će tražiti slične uslove za svoje učešće u paketu pomoći“, izjavila je austrijska ministarka finansija Marija Fekter.

Ona je dodala da takav jednostrani dogovor predstavlja "neprihvatljiv predlog i ugovor koji opterećuje treću stranu", odnosno druge članice evrozone koje učestvuju u finansiranju paketa pomoći Grčkoj.

Fekter je istakla da će od ministara finansija 27 članica Evropske unije zatražiti da odobre zahtev Austrije da isti uslovi važe i za sve druge zemlje koje učestvuju u grčkom paketu pomoći. Holandija, Slovenija i Slovačka su ranije navele da bi želele sličan tretman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

6 h

Podeli: