Svet

Četvrtak, 08.12.2011.

23:34

Krah evra vodi u raspad Italije?

Nisu u Italiji zabrinuti za sudbinu države, evra i Evropske unije. Ima onih koji priželjkuju da Italija bankrotira, da evro propadne i da se EU rasformira.

Izvor: Politika

Default images

Stranka Liga severa u tom pretpostavljenom haosu vidi šansu za ostvarenje sna o secesiji bogate oblasti Padanije, severnog regiona Italije kroz koje protiče reka Po.

"U toku je ekonomski rat, država Italija će ga izgubiti, a Padanija će pobediti. To je naša šansa za secesiju. Evro teško može da ostane na nogama. Sarkozi i Merkel ne mogu da objasne u izbornim godinama zašto moraju da plate dugove Grčke i Italije“, izjavio je Umberto Bosi, lider Lige severa, na prvoj sesiji parlamenta Padanije u Vičenci. Po mišljenju Bosija, koji sve teže priča zbog sve vidljivijih posledica iktusa koji ga je pogodio 2004., u procesu je stvaranje dve EU, bogate i siromašne. Unije imućnih regiona i unije posrnulih država.

"Otvara se važan istorijski prozor i kao posle svakog rata neophodno je napisati nove mirovne ugovore", kaže Bosi ne sumnjajući da će Padanija - zajedno sa Švajcarskom, Bavarskom i Baden Virtembergom - biti deo nove virtuozne Evrope.

"Padanija će biti prisajedinjena svojim severnim susedima i ostaviće centralnojužnu Italiju njenoj tužnoj severnoafričkoj budućnosti", smatra Bosi.

Roberto Kalderoli, novoizabrani predsednik parlamenta Padinije, po profesiji zubar, poznat po slepoj odanosti Bosijevoj porodici, u svom inauguralnom govoru elaborirao je ideju svog idola.

"Svaki novi član stranke moraće da položi zakletvu da je glavni cilj secesija. To ne znači da ćemo da uzmemo puške. Naš cilj je plišani razvod po čehoslovačkom principu", objasnio je Kalderoli, koji je u poslednjoj deceniji osam godina bio ministar u Berluskonijevim vladama.

I dok su izjave pripadnika takozvanog magičnog kruga koji okružuje Bosija očekivane, iznenađenje predstavlja zapaljiva retorika doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Roberta Maronija.

"Padanija je ostvariva ideja i uskoro će postati realnost. Moramo da se vratimo našim korenima. Dosta je priče o federalizmu, autonomnizmu. Naš cilj je slobodna Padanija", izjavio je Maroni, jedini čelnik stranke koji je preživeo Bosijeve čistke.

Liga severa se posle pada Berluskonijeve vlade u potpunosti se vratila svojim populističkim korenima.

Povratak secesionističkim korenima Lige prolazi gotovo nezapaženo. Zaokupljeni krizom i predstavljanjem paketa mrea nove vlade za spasavanje zemlje, Italijani su predstavu ligaša doživeli kao još jednu već viđenu maskaradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

9 h

Podeli: