Ugostitelji pažnja - pojačane mere za suzbijanje sive ekonomije

Država će u narednom periodu posebno kontrolisati sektore ugostiteljstva i turizma, poljoprivrede i saobraćaja, a u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

18:38

Ugostitelji pažnja - pojačane mere za suzbijanje sive ekonomije
(Foto: Thinkstock)

Razvoj i primena softvera "eInspektor", bolja koordinacija inspekcija i tužilaštava u procesuiranju krivičnih dela u oblasti sive ekonomije i smanjenje broja parafiskalnih nameta, tri su prioritetne mere, saopštio je Savet za borbu protiv sive ekonomije.

"Posebna pažnja, kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, biće usmerena na sektore, gde je evidentiran povećani rizik od poslovanja u sivoj zoni", najavljuju u Savetu.

Na zajedničkoj sednici vladinog Koordinacionog tela i Stručne grupe za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, održanoj danas u Vladi Srbije, ocenjeno je i da će nedavno usvojene izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji dati pozitivan efekat u smanjenju obima sive ekonomije.

"Prema odredbama tog zakona, preduzećima, firmama, kompanijama će za učinjeni prvi prekršaj, umesto zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od sedam dana, ubuduće biti izricana zabrana rada od 15 dana, za ponovljeni prekršaj 90 dana, a ukoliko se isti prekršaj ponovi i treći put, zabrana delatnosti trajaće do godinu dana", kažu u Savetu.

Na sastanku je, kažu u Savetu, najavljeno i da će po hitnom postupku biti izmenjen Zakon o duvanu, kako bi bio sužen prostor nesavesnim proizvođačima duvana da falsifikuju ugovore o legalnoj proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: