"Zaustavili projekat farme, došli igrači spolja"

Nelt Grupa će naredne godine uložiti 15 miliona evra u regionalno širenje ponude integrisanih logističkih usluga.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

14:21

Foto: Nelt grupa

U pružanju usluga u oblasti distribucije i logistike, Nelt je ove godine zabeležio stabilan rast na tržištima na kojima posluje, ostvarivši ukupan neto prihod od 900 miliona evra, izjavio je izvršni direktor kompanije Miloš Jelić.

„Uspeh naše Grupe gradimo na izvrsnosti u pružanju usluga, posvećenosti zaposlenih i primeni novih tehnologija. Nastavićemo dalje pozicioniranje na tržištu logističkih usluga, geografsko širenje i dalje investicije u razvoj. Ulaganje u edukaciju zaposlenih, proizvodne i uslužne kapacitete svih kompanija u našem sistemu, te unapređenje saradnje sa lokalnom zajednicom, biće naš fokus i u budućnosti.“ izjavio je Jelić.

Kako je naveo, kompanija je ove godine otvorila prvi privatni železnički logistički terminal u svom Centralnom distributivnom centru u Dobanovcima, čime je zaokružila portfolio logističkih usluga.

Posebnu pažnju kompanija je posvetila razvoju i ulaganju u sopstvene brendove, u farmaceutskom i sektoru robe široke potrošnje, poput proizvoda Helt, Flogostin i Atopiskin.

Zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima i povećanju prihoda od 50 odsto u Srbiji, Nelt je ove godine prvi put uvršten na listu 100 najuspešnijih kompanija jugoistočne Evrope po ukupnim prihodima i neto profitu, zauzevši 69. Poziciju, kazao je Jelić.

Govoreći o biznisu u mesnoj industriji, kao vlasnik kompanije Neoplanta, prvi čovek Nelta kaže da su u tom delu planovi donekle promenili zbog ulaska relevantnih igrača spolja koji su dobili podršku države, zbog čega je zaustavljen projekat izgradnje savremene farme.

To, kako je dodao, nije bio i jedini razlog za odlaganje tog projekta, jer su se u međuvremenu promenile i druge okolnosti koje su tržište učinile dinamičnim, nikako neuravnoteženim.

Na pitanje da li bi bili spremni da projekat pokrenu ukoliko bi dobili podsticaje države, Jelić je kazao da su subvencije i pomoć države itekako dobrodošli i da će ukoliko budu imali prilike za to, za njih i konkurisati.

U međuvremenu, prema njegovim rečima, dosta su odmakli u razgovorima i pregovorima sa jednom evropskom firmom u smislu formiranja strateškog partnerstva koje bi omogućilo nove pravce poslovanja, kvalitetnije i jeftinije proizvode.

Na pitanje kako na tržište mesne industrije utiču poslednji međudržavni dogovori o plasiranju većih količina mesa u Kinu i Tursku, Jelić je kazao da je Neoplanta prestala da snabdeva tržište svežim mesom i ocenio da ti sporazumi nose veću mogućnost za izvoz ali da su domaći kapaciteti i dalje nedovoljni.

O poslovanju u Africi, Jelić je kazao da su tržišta tri zemlje u kojima posluju veoma perspektivna, da nešto više izazova imaju u Angoli pre svega zbog toga što valuta nije čvrsta I da je puno partnera koji su zainteresovani za širenje poslovanja, ali da za sada nisu u mogućnosti da na tome rade.

Osvrćući se na anegdotu o pašteti, Jelić je kazao da se u Afriku godišnje plasiraju u vrednosti od nekoliko desetina hiljada dolara, što nije mnogo, ali i dodao da se radi na razvoju novih proizvoda u skladu sa lokalnim navikama i običajima.

Članice Nelt Grupe su Nelt Co, Neoplanta, Nelt BiH, Neregelia, Nelt ST, Beta Distribution, Montenomax C&L, Tako Lako Web Shop , Banim Reklame, Javna skladišta Srbija, Nelt Angola, Nelt Zambija, Nelt Mozambik. U 13 kompanija Nelt Grupe danas radi blizu 4.000 ljudi na 8 tržišta u Jugoistočnoj Evropi i Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: