Cene nafte skaču, berze čekaju sastanak

Indeksi na svetskim berzama postižu danas različite rezultate, u iščekivanju sastanka američke centralne banke, dok cene nafte rastu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

19:11

Cene nafte skaču, berze čekaju sastanak
Foto: Thinkstock

Najznačajniji evropski indeksi imaju različite rezultate na sredini dana. Nemački indeks DAX u padu je 0,5 odsto, francuski CAC-40 porastao je 0,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 u minusu 0,9 odsto.

Indeksi na Vol stritu počeli su dan različito. Dau Džons i Standard end pur 500 su u minusu manjem od 0,1 odsto, dok je Nasdak jedva u plusu.

I indeksi na istoku završili su trgovanje različitim rezultatima. Vrednost akcija japanskih kompanija pala je pošto je jen ojačao u odnosu na dolar, navodi AP. Dok je japanski Nikei 225 pao 0,6 odsto, šangajski kompozitni indeks porastao je 0,4 odsto, hongkonški Hang Seng u plusu je 0,5 odsto, dok je južnokorejski Kospi porastao 0,1 odsto. Sidnejski indeks S&P/ASX 200 završio je u crvenom 0,6 odsto.

Sutra i prekosutra biće održan sastanak američkih Federalnih rezervi na kojem će se odlučivati o monetarnoj politici SAD. Na junskom sastanku Fed je treći put u šest meseci podigao referentnu kamatnu stopu i objavio da će pre kraja godine početi s postepenim smanjivanjem svog ogromnog portfolija obveznica, vrednih 4,5 hiljada milijardi dolara, što bi moglo da dovede do povećanja dugoročnih kamatnih stopa, navodi Asošiejted pres.

U fokusu investitora prethodnih nedelja bili su potezi Evropske centralne banke, koja je u četvrtak odlučila da za sada ne menja svoju referentnu kamatnu stopu i da nastavi s kupovinom obveznica do kraja godine, a i duže ako bude potrebno. Ipak, investitore je u petak zabrinula najava da će ECB 26. oktobra odlučivati o smanjenju svog podsticajnog programa kupovine obveznica, prema kojem ona mesečno kupuje 60 milijardi evra obveznica.

Investitori uzimaju u obzir i previranja na političkoj sceni SAD, odnosno širenje istrage o ruskoj umešanosti u američke predsedničke izbore 2016. godine i eventualnoj povezanosti izbornog štaba predsednika Donalda Trampa s Rusima, kao i podele među vladajućim republikancima zbog kojih još nije usvojen novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i ukinut "Obamaker", navodi AP.

Ostavka portparola Bele kuće Šona Spajsera u petak, zbog neslaganja s Trampovim izborom Entonija Skaramučija za direktora za komunikacije Bele kuće, mogla bi da dovede do dodatnog slabljenja dolara, rekao je analitičar Ču Huani iz Singapura za AP.

Cene nafte danas rastu.

Prema podacima Blumberga, cena referentne američke nafte porasla je za 1,0 odsto na 46,3 dolara po barelu, a nafta Brent takođe za 1,0 odsto na 48,6 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: