"Hrvati odustali od Pekinga čim smo ukinuli vize"

Uspostavljanje avio-linije za Peking imaće ogroman ekonomski značaj za region, kaže predsednik Kineske jugoistočnoevropske poslovne asocijacije Mario Rendulić

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

15:34

Foto: Thinkstock

Put do Kine, koji za građane Srbije sada traje i do 15 časova, skratiće se direktnim povezivanjem dva grada na osam sati, kaže on.

"Ako kineski poslovni ljudi i turisti žele da dođu u ovaj region, a primetno je da žele, bitno im je da, umesto 15 sati, let traje oko osam", kaže Rendulić i objašnjava da, kada građani Srbije idu u Kinu, moraju prvo da odu do Beča, pa tamo da čekaju ukrcavanje na avion za Peking.

Kompanija HNA grup imala je otvorenu liniju sa Hrvatskom, međutim, čim je Srbija ukinula vize Kini, oni su odustali od namere za uspostavljanjem avio-linije zbog komplikovanih viznih i drugih tehničkih procedura, jer je Hrvatska članica EU.

"Ekonomski benefiti od dolaska će biti veoma brzo vidljivi nakon uspostavljanja ove linije. Hrvatska radi tri godine kako bi se uvela linija iz Kine za Zadar, a s obzirom na sve aktivnosti srpske vlade u proteklom periodu, HNA otvaranjem linije Peking-Beograd pravi od Srbije regionalni centar”, rekao je Rendulić i istakao da će novi avio-put pomoći celom regionu, i Zagrebu i Sarajevu i drugim zemljama u okruženju.

S obzirom na to da je reč o složenim međunarodnim vazduhoplovnim procedurama, objašnjava Rendulić, biće potrebno angažovanje mnogih institucija, a Centrar za civilno vazduhoplovstvo će izdavati dozvole za međunarodne kompanije koje budu želele da lete na ovoj liniji.

Uoči posete predsednika Tomislava Nikolića Kini, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, potpisala je pismo o namerama o uspostavljanje direktne linije Beograd-Peking.

Prema saznanjima Politike, ova kompanija je dostavila obavezujuću ponudu za koncesiju za upravljanje srpskom vazdušnom lukom.

Isti list piše da su Kinezi u Srbiji kupili kompaniju SR tehnik koja se bavi održavanjem aviona i zapošljava 200 ljudi. Kako pišu, Kinezi planiraju da preko ove firme investiraju u centar za obuku pilota, a zainteresovani su i za Jat tehniku.

Sedište kompanije HNA grup je u kineskom gradu gradu Hajkou, a vlasnik je milijarder Čen Feng.

Pod njegovom upravom je korporacija koja pored avio-transporta u svom vlasništvu ima ćerke firme iz oblasti hotelijerstva, globalnog transporta robe, maloprodaje, turizma i finansijskih usluga. U 2015.godini godišnji prihod Grupe je bio oko 30 milijardi dolara.

U okviru HNA grupe, pored kompanije “Hainan erlajns”, koja će uspostaviti liniju Beograd-Peking, nalazi se još 13 avio-kompanija.

Cela grupacija poseduje više od 1.250 aviona i leti na 1.100 domaćih i međunarodnih destinacija, 270 gradova, a opslužuje 92 miliona putnika godišnje. “Hainan erlajns” je rangirana među 10 najbezbednijih avio-kompanija u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: