"Prave se u Srbiji, u Austriji jure 350 km/h" FOTO

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada Srbije hoće da pomaže srpske privrednike, srpske kompanije i naglasio da su oni ti koju državu "guraju" napred.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

10:45

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je to rekao prilikom posete kompaniji nedaleko od Kragujevca, "Milanović inženjering", koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti za industriju šinskih vozila, a koja izvozi više od 95 odsto proizvoda i usluga.

Premijer je istakao da je to kompanija koja sarađuje sa Simensom i koja radi elemente za vozove koji idu i do 350 kilometara na sat.

On je dodao da ta firma zapošljava 420 radnika, podsetio na reči direktora Bratislava Milanovića, koji je ranije rekao da država i ne mora da pomaže, ali da je bitno da ne smeta.

"Srećan sam ako ništa nismo smetali", rekao je Vučić, koji je istovremeno obećao da će država pomoći u infrastrukturi i dovođenju gasa do te fabrike.

Kako je objasnio, iz "MIlanović inženjeringa" ništa nisu tražili, ali i ne moraju, jer su to stvari koje država mora da obezbedi.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Vučić se zahvalio svim srpskim privrednicima jer su, podvukao je, oni ti koji državu guraju napred i obezbeđuju brži rast.

Stoga mogu da računaju na pomoć države, da dobiju novac i podršku, da dalje i više investiraju i zapošljavaju sve više radnika.

"Hoćemo da pomažemo srpske biznismene, srpske kompanije, i zapošljavamo ljude", ponovio je Vučić i zamolio ih da ništa ne izbegavaju od onoga što je njihovo pravo i onoga što država nudi, jer za njih važe isti uslovi kao za strane kompanije.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Milanović se zahvalio Vučiću na odvojenom vremenu za posetu kompaniji i obećao da će preduzeće nastaviti istim intenzitetom.

“Da proširimo ovu priču i da porastemo, da dođemo do konačnog proizvoda, da iz Srbije izlazi proizvod celom svetu atraktivan. To je naš cilj", poručio je Milanović.

On je dodao da sa partnerima poput Simensa, a uz podršku Vlade Srbije vrlo brzo taj cilj može biti ostvaren.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Dušan Radovanović, šef na mašinskoj obradi, radi u kompaniji već osam godina i kaže da je u toj firmi uvek bilo posla. "Posao nije fizički težak, ali zahteva punu koncentraciju i trud", kazao je Radovanović.

Objašnjava da fabrika izrađuje karoserije za vozove za brze pruge, metroe. . . "Širok je asortiman. Na početku smo bili vrlo mali, sa dvadseetak zaposlenih, sada nas je više od 400. Firma se razvija i nadam se da će biti sve bolje", rekao je Radovanović.

Premijer je obišao fabriku, zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, predsednikom PKS Markom Čadežom, kao i s gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Osnovne delatnosti "Milanović inženjeringa" su inženjering, konstrukcija i proizvodnja aluminijumskih komponenti i pomoćnih alata za industriju šinskih vozila, kao i dizajniranje tehnoloških rešenja i proizvodnja postrojenja u oblasti tretmana pijaćih, procesnih i otpadnih voda.

Kompanija zapošljava 420 radnika, a više od 95 odsto proizvoda i usluga izvozi u zemlje EU, Rusiju, SAD i afričke zemlje.

Do kraja godine iz "Milanović inženjeringa" trebalo bi da izađe kompletna zavarena karoserija aluminijumskog putničkog vagona za austrijsku železnicu.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Kompanija je prepoznala značaj dualnog obrazovanja pre više od deset godina i sarađuje s Politehničkom školom u Kragujevcu.

Takođe, sarađuje sa PKS, ali i naučno-istraživačkim ustanovama poput Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca, FTN iz Novog Sada, Mašinskog fakulteta u Beogradu...

Počela je da radi 2000. godine, firma je stopropcentno u srpskom vlasništvu.

Prostire se na 25.000 kvadratnih metara, a plan kompanije je da se do 2021. godine proizvodni pogon proširi na 60.000 metara kvadratnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: