Bili centar male privrede, sad plate ispod proseka

Privrednici Čačka su za deset meseci 2016. godine izvezli robu za 110 miliona dolara, a uvezli za 171 miliona dolara, uz pokrivenost uvoza izvozom od 62 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

09:45

Bili centar male privrede, sad plate ispod proseka
Foto: Thinkstock

Kako je rečeno na Gradskom veću, spoljnotrgovinska razmena je u poređenju sa istim periodom predhodne godine povećana za šest odsto.

Najviše su se izvozili metalski proizvodi, mašine i elektro oprema, profili i limovi, odeća i obuća, prehrambeni proizvodi, drvo, hartija, proizvodi od plastike i proizvodi vojne industrije, a najveći uvoznici te robe su zemlje EU i bivše članice SFRJ.

Čačanska preduzeća su najviše uvozila drumska vozila, profile od legura aluminijuma, bakra i gvožđa, plastiku i plastične proizvode, mašine i aparate, pamuk, tekstil i gotove tekstilne proizvodie.

Na teritoriji Čačka posluje 4.341 preduzetničkih radnji i 1.772 preduzeća od kojih su 98,6 odsto male i mikro firme.

Prosečna neto zarada isplaćena u novembru 2016. godine u Čačku je bila 38.093 dinara i manja je za 16,8 odsto od republičkog proseka.

U Čačku, koji ima oko 105.000 stanovnika, registrovano je 11.182 nezaposlenih, od kojih su 56,3 odsto žene.

Lokalna samouprava Čačka, koja od 2006. godine novcem iz gradskog budžeta pomaže zapošljavanje u tom gradu, ove godine je za te namene izdvojila 38 miliona dinara.

Ta finansiranje javnih radova izdvojeno je devet miliona dinara, za stručnu praksu i subvencije za samozapošljavanje po sedam miliona dinara i 15 miliona dinara za subvencije poslodavcima za novootorena radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: