"Ja bih se kao ekonomista plašio da je bolje"

Ministar Dušan Vujović kaže da će Srbija u 2017. imati primarni budžetski suficit, jer će prihodi biti veći od rashoda ako se ne uračunaju rashodi za kamate.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.12.2016.

11:50

Foto: Tanjug

Ministar finansija je naveo i da će biti manje učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Vujović je obrazlažući predlog budžeta za 2017. godine i prateće zakone u Skupštini Srbije rekao da je stanje u državnoj kasi bolje nego što je bilo planirano.

Kako je objasnio, zbog boljih rezultata u budžetu od januara će biti veće zarade u delu javnog sektora i penzije.

On je kazao da će deficit budžeta opšte države na kraju ove godine biti 2,1 odsto, a možda i manji čak i kad se preuzumu dugovi nekih preuduzeća u hemijskom komplesku.

"Potrošeno sve što je planirano, ali su prihodi veći 110 milijardi, od čega su 50 milijardi dinara neporeski prihodi, a poreski prihodi su 60 milijardi, usled privrednog rasta i bolje naplate poreza", istakao je Vujović.

Po rečima ministra, u Srbiji se uspešno sprovodi fiskalna konsolidacija, popravljen je kreditni rejting zemlje i napravljen je ogroman napredak u poboljšanju uslova za poslovanje.

U narednoj godini, kako je istakao, privredni rast će biti tri odsto, čemu će 0,6 odsto doprineti izvoz i oko jedan odsto biće doprinos potrošnje, najvećim delom usled većih plata u privatnom sektoru.

Predlogom zakona o budžetu za 2016. godinu predviđeni su prihodi od 1.092,9 milijardi dinara (u 2016. prihodi su bili planirani na 997,4 milijarde), a rashodi 1.162 milijardi dinara (u 2016. godini 1.119 milijardi), tako da će deficit iznositi 69,1 milijardu dinara (121,8 milijardi u 2016).

Budžetski deficit je na nivou opšte države, kada se uračunaju svi projektni zajmovi koji iznose 43,5 milijardi dinara, 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je deficit budžeta Republike 1,6 odsto.

Vujović je izjavio da su reforme i projekti koji su u toku doveli do rasta investicione aktivnosti od 5,7 odsto, što će biti jedan od glavnih generatora privrednog rasta u 2017, kao i da će potrošnja doprineti privrednog rastu naredne godine sa oko 1,2 odsto.

"Svi sada priznaju da je realna stopa rasta za iduću godinu tri odsto, što je 0,8 odsto više od prvobitne projekcije od 2,2 odsto", rekao je Vujović u parlamentu.

On je rekao da će od tih tri odsto rasta investicije doprineti 1,2 odsto, rast neto izvoza 0,6 odsto, a rast potrošnje 1,2 odsto.

Vujović je naglasio da je veoma zančajno što će se postepeno pojavljivati potrošnja kao elementa u povećanju privrednog rasta.

Prema njegovim rečima, ranije su svi očekivali deficit od 2,8 odsto za 2017, dok je sada spušten deficit opšte države na 1,7 odsto, uključujući predviđeno povećanje plata i povećanje investicione aktivnosti odnosno kapitalnih rashoda. Vujović kaže da će deficit do kraja godine biti upola manji od planiranog, oko 2 do 2,1 odsto, a realno je da bude i bolji od toga. Deficit će biti možda i manji čak i kad se preuzumu dugovi nekih preduzeća u hemijskom komplesku, rekao je Vujović.

Vujović je rekao da je Srbija imala u prvih 11 meseci suficit od oko 40 milijardi dinara, čime malo ko može da se pohvali.

Srbija ne mora da pozajmljuje sredstva da bi finansirala deficit tekućeg bilansa, rekao je Vujović i dodao da se radi na smanjenju troškova javnog duga i oslobođanju od plaćanja visokih kamata.

Vujović je ukazao da postoji rast zaposlenosti, što potvrđuju podaci centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Prosečan broj zaposlenih u oktobru 2016. godine povećan je za 1,4 odsto, što je rezultat rasta zaposlenosti u privatnom sektoru, istakao je ministar.

On je dodao da je prema podacima NSZ broj nezaposlenih na kraju oktobra bio 686.727, što je manje za 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vujović je istakao da je Srbija ostvarila 110 milijardi dinara veće prihode od prvobitnog plana, a jedan od razloga je oživljavanje privrednog rasta. On je precizirao da je 60 milijardi dobijeno naplatom poreza, a 50 milijardi dinara uštedom, te da je dobro da se takav trend nastavi.

Načelna rasprava o predlogu budžeta i pratećim zakonima biće nastavljena u 15.00 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: