Sećate li se: Pre tri godine u selu Šajkaš...

Na današnji dan pre tri godine u selu Šajkaš počela je gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

10:45

Sećate li se: Pre tri godine u selu Šajkaš...
(Foto: Thinkstock.com)

Gradila se deonica duga 421 kilometar i vredna 1,9 milijardi evra.

"Dugo ste čekali, počnite", rekao je tada predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tada su potpsana i tri ugovora:
  • Ugovor o finansiraju potpisali su direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.
  • Ugovor o transpotru potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma Alesandar Siromjatin.
  • Ugovor o proglašenju deonice Južni tok za projekat od nacionalnog značaja potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović.
Međutim, Rusija je otkazala projekat Južni tok krajem 2014. godine sa obrazloženjem da je Evropska unija odbila da podrži izgradnju tog gasovoda, kojim bi se gas iz Rusije, preko Bugarske i Srbije, dopremao do centralne Evrope.

Geopolitika energije na jugu Evrope dodatno se iskomplikovala nastojanjima Turske da nađe alternativu za ruski gas. Mnogi politači su kasnije u svojim izjavama “oživljavali” taj gasovod, ali se do danas ništa nije dogodilo,

Na pitanja da li je uopšte zamislivo da se ponovo razmotri izgradnja Južnog i Turskog toka, evropski diplomatski izvori uzvraćali su poslovičnom mudrošću "Nikad ne reci nikad!", ali su govorili da je objektivno teško zamisliti vraćanje na Južni toku u prvobitnom vidu tog projekta.

Neki lideri išli su i korak dalje tvrdeći kako je Rusija izigrala sve u ovom gasnom ratu. Najnovija takva izjava dolazi od šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog, koji kaže da će Rusija "odustati od proširenja Severnog toka, a da joj Južni tok više uopšte nije ni potreban”.

On je rekao da je Rusija uspela da stvori gasni monopol u Evropi. Šef poljske diplomatije upozorio je da pada i ruski zahtev: ili Severni tok 2 ili Južni tok.

"Rusima više neće biti potreban Južni tok da pošalju gas na jug Evrope. Preko gasovoda Opal poslaće gas iz Severnog toka 1". Na prvi pogled trebalo bi da objavimo pobedu da smo blokirali Severni tok 2, ali s druge strane Rusija ionako postiže svoj cilj - preplaviće Srednju i Južnu Evropu većim količinama gasa koje zaobilaze Poljsku", rekao je šef poljske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: