NBS: Prvi u svetu i tako bi trebalo i da ostane

Narodna banka Srbije saopštila je da je Srbija najveći napredak u konkurentnosti ostvarila u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

15:43

NBS: Prvi u svetu i tako bi trebalo i da ostane
Foto: Tanjug

Po najnovijem Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti za 2016. godinu, Srbija je u tom pokazatelju napredovala za 22 pozicije.

Na popravljanje konkurentske pozicije Srbije značajno su uticali smanjenje budžetskog deficita i povećanje štednje.

Po tom pokazatelju Srbija, kao i prošle godine, zauzima prvu poziciju, koju deli sa još 35 zemalja po ostvarenoj inflaciji, a čija se prosečna godišnja stopa kreće od 0,5 do 2,9 odsto, pri čemu se deflacija smatra podjednako lošom kao i visoka inflacija.

"Imajući u vidu kretanje inflacije u prvih osam meseci 2016. i našu projekciju do kraja godine, Srbija bi i u narednom izveštaju trebalo da zadrži prvo mesto prema ovom kriterijumu", ističe NBS.

Navodi se i da su inflaciju i deviznu politiku ispitanici u Srbiji su u Anketi o faktorima koji mogu da opterećuju poslovanje u posmatranim zemljama, naveli kao faktore koji najmanje opterećuju njihovo poslovanje.

Pristup izvorima finansiranja u Srbji je ocenjen kao znatno lakši u odnosu na prošlu godinu, čemu je doprinelo ublažavanje monetarne politike NBS što je doprinelo popravljanju pozicije Srbije i u okviru "stuba" koji se odnosi na razvijenost finansijskog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: