"Đački raj" pod ključem već 3 godine - nema para

Dečje odmaralište "Stevan Filipović" zatvoreno je već tri godine. Sportski centar sa Dorćola hoće kompleks da vrati Opštini Stari grad.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

15:35

Foto: Thinkstock

Sportski centar “Milan Gale Muškatirović” nudi svom osnivaču, Opštini Stari grad, da preuzme dečje odmaralište "Stevan Filipović" na Divčibarama, koje im je poverila na upravljanje, jer to preduzeće nema sredstava da ga obnovi.

Pomenuti sportski centar, velelepni kompleks, koji se sastoji iz nekoliko zgrada, kućica za izdavanje i sportskih terena, zatvorio je pre tri godine. Nadležni tvrde da su to uradili jer je ugostiteljski objekat loše poslovao, pišu Večernje novosti.

“U toku 2013. godine usled nedostatka prihoda od đačkih ekskurzija, rashodi su za 40 odsto bili veći nego prihodi. Zato smo ga iste godine u oktobru zatvorili na neodređeno vreme”, objašnjavaju iz SC "Milan Gale Muškatirović".

Nadležni tvrde da je nekadašnji "đački raj", u kome su se učenici provodili i iz koga su poneli nezaboravne uspomene, počeo da "tone" posle usvajanja izmena Zakona o javnim nabavkama.

Ti novi propisi počeli su da se primenjuju i na organizovanje ekskurzija i rekreativnih putovanja predškolskih ustanova i škola. Školske ture sporije su se planirale zbog komplikovanije pravne procedure u odnosu na ranije godine.

“Obrazovne ustanove nisu imale ni obučen kadar za sprovođenje postupaka javnih nabavki”, navode iz dorćolskog sportskog kompleksa.

Odmaralište u poznatom valjevskom turističkom kraju sve to "guralo" je "pod ključ" odnosno tada je posećenost značajno opala.

“Na kraju je sve navedeno dovelo do obustavljanja dovođenja đačkih ekskurzija i rekreativnih putovanja od strane škola i predškolskih ustanova. Samim tim i do gubitaka u poslovanju”, napominju iz SC "Milan Gale Muškatirović".

Ovaj oronuli objekat, velikih kapaciteta, nadležni ne mogu sami da "podignu na noge".

“Korisnik ovog odmarališta je GO Stari grad, a nama je bilo dato na upravljanje. Trenutno nismo u mogućnosti da ga ponovo otvorimo za posetioce s obzirom na to da su neophodna značajna finansijska ulaganja u cilju modernizacije i rekonstrukcije”, ističu iz SC "Milan Gale Muškatirović".

Iz ovog javnog preduzeća napominju da su pokrenuli inicijativu da upravo Stari grad formira javno preduzeće ili turističku organizaciju koja bi osposobila odmaralište za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: