"Rušimo sve u BG što nije na satelitskom snimku"

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će biti pozvani na odgovornost inspektori koji su dopustili izgradnju nelegalnih zgrada od nekoliko hiljada kvadrata.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.07.2016.

12:07

Foto: Thinkstock

A protiv onih koji budu gradili pored zabrane biti podnete krivične prijave, kaže Vesić.

"Trаžićemo odgovornost onih inspektora, opštinskih ili gradskih, koji su dopustili da niknu nelegalne zgrade od nekoliko hiljada kvadrata a da to nisu sankcionisali. Svako ko nastavi da gradi pored zabrane i trake, a ima i takvih slučajeva, dobiće odmah krivičnu prijavu", rekao je Vesić zа današnje Večernje novosti.

On je rekao da je grad dobio satelitski snimak iz novembra 2015. godine i da će u skladu sa Zakonom o ozakonjenju svi objekti koji se ne nalaze na tom snimku, a građeni su bez važećih dozvola biti srušeni.

"U petak je počeo popis svih objekata koji se grade ili su građeni proteklih osam meseci i odmah posle uporedjivanja sa satelitskim snimkom, odnosno ukoliko se ne nalaze na njemu, biće odbijeni za legalizaciju", naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima pojedini investitori su pokušali da iskoriste Zakon o ozakonjenu, čiji je smisao da se ozakone do tada izgrađeni objekti, i da sagrade nove kako bi ih uz pomoć pojedinaca iz lokalne samouprave prikazali kao objekte gradjene pre donošenja zakona.

Komentarišući navode da je arapskim investitorima u projektu "Beograd na vodi" u zakup dato najluksuznije zemljište u prestonici bez nadoknade Vesić je rekao da je "116 hektara zemljišta pored reke postalo u očima opozicije najluksuznije" tek kada ga je sadašnja gradska vlast uredila.

"Dakle, ako je najluksuznije, zašto ga nisu oni raščistili? Makar kamen da su pomerili odatle i pronašli makar jednog investitora koji bi dao ne milijarde već milion evra, imali bi sada pravo nešto da kažu. Nisu bili u stanju to da urade i bolje im je sada da ćute. Beograd na vodi je projekat koji je važan za dalji razvoj Srbije jer predstavlja ulaganje od preko 3,5 milijardi evra", naveo je gradski menadžer.

Vesić je rekao da rekonstrukcija Trga Slavija, odnosno izgradnja fontane na tom trgu, koja počinje na jesen, neće uticati na odvijanje saobraćaja.

"Moramo da raspišemo novi tender za rekonstrukciju kolovoza na Slaviji i u Bulevaru oslobođenja. Tako će se kolovoz na Slaviji i Bulevaru oslobođenja raditi tek na proleće, ali pošto će fontana već biti završena, vreme u kome će tokom tih radova odvijanje saobraćaja na Slaviji biti delimično otežano, biće kraće", kazao je on.

Komentarišući obećаnje stanarima Cetinjske da će uskoro biti rešen problem buke iz noćnih klubova Vesić je rekao da su građani u pravu.

"Na sednici Skupštine grada krajem avgusta donećemo odluku po kojoj će se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama proširiti i na prostor između 300 i 500 metara od njih, kazao je Vesić.

On je naveo da će biti zatraženo i da gradske inspekcije kontrolišu nivo buke u svakom trenutku i kažnjavaju one koji se ne pridržavaju pravila i zatvaraju objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: