Štark: Bananica bez veštačkih boja, samo prirodno

Hrvatska Atlantik grupa pokrenula je programe za poboljšanje energetske efikasnosti koji će omogućiti njenim kompanijama u Srbiji uštedu 600 tona CO2 godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

15:45

Štark: Bananica bez veštačkih boja, samo prirodno
Foto: Youtube screenshot

Kako su kazali predstavnici kompanije na konferenciji za novinare u Beogradu, Atlantik grupa je pripremila posebne projekte za poboljšanje energetske efikasnosti za kompanije u Srbiji, uz finansijsku podršku EBRD-a.

kako navode, taj program je deo strategije sistemskog unapređenja svih proizvodnih procesa Atlantik grupe uz racionalnije korišćenje resursa i energije, smanjenja troškova, ali i zaštite životne sredine.

Osim ušteda vezanih za efikasnost, očekuje se i da će planirane investicije u operativnim kompanijama u Srbiji dodatno smanjiti emisiju CO2 za 600 tona godišnje.

Direktor predstavništva Atlantik grupe za Srbiju Vladimir Čupić izjavio je da se u kompanijama Soko Štark i Grand prom, koje su deo Atlantik grupe, reciklira polovina otpada i istakao da uspešne kompanije imaju obavezu da se društveno odgovorno ponašaju.

Kompanija Štark već nekoliko godina konstantno radi na tome da koristi isključivo prirodne sastojke i tehnološke procese koji su tako vođeni da čuvaju hranljive vrednosti prirodnih satojaka, izjavio je Matjaž Vodopivec, generalni direktor Štarka.

„Zamenili smo vestačke arome prirodnim, koristimo prirodne boje i uveli smo nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti. Na drugoj strani, vodimo računa o ambalaži, koja je za sve proizvode označena kako se reciklira i nastojimo da odvajamo i recikliramo svoj otpad u što većem obimu, što je u u 2014. bilo i preko 60 odsto. Sve to je samo deo procesa društveno odgovornog poslovanja”, izjavio je Vodopivec.

Sekopak je krajem prošle godine dodelio CO₂ sertifikat Grand Promu i Soko Štarku za postignute rezultate u smanjenju emisije CO₂ u atmosferi, a na osnovu plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u 2014.

Generalna direktorka kompanije Sekopak Violeta Belanović Kokir izjavila je da je Republika Srbija u 2014. uštedela oko 16.000 tona CO2 gasova , od čega je za dve trećine zaslužan Sekopak.

„To smo postigli zahvaljujući primarnoj selekciji i sakupljanju ambalažnog otpada iz komunalnih izvora, što je povećalo zastupljenost svih 5 vrsta ambalažnog otpada, a samim tim i najveću uštedu u emisiji CO2”, kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: