BG: Niklo naselje iz njiva, ali uz veliki problem

Altina u Zemunu već dve decenije raste bez potrebne infrastrukture, ali i papira. Goruća pitanja su kanalizacija i legalizacija.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

13:03

BG: Niklo naselje iz njiva, ali uz veliki problem
Foto: Thinkstock

Radovi na kanalizaciji, asfaltirana stajališta i najava izgradnje još jednog vrtića teši stanovnike Altine da će i njihovo naselje sustići druga u pogledu infrastrukture. Veličinom gotovo da mnoga i prevazilazi, ali njeni žitelji još u neizvesnosti čekaju okončanje legalizacije, pišu Večernje novosti.

Iz njiva tokom poslednjih 20 godina niklo je čitavo naselje nižih i višespratnih kuća. Skoro 26.000 žitelja, koliko se pretpostavlja da ima Altina, smestilo se i u stanove modernih zgrada, dok mnogi kvadrati još čekaju svoje kupce. Nizove okućnica razbijaju i velike poslovnice i magacini, koje u ovaj deo Zemuna svakodnevno dovode i oko 3.500 radnika.

Međutim, svi dele istu muku - blato umesto trotoara, velike bare po asfaltu, koje opominju da podzemne vode nadolaze, pa tako nastaju i poplave u podrumima.

“Kad je hladnije vreme, ima je i previše, a leti pritisak u česmi presuši od zalivanja bašti i punjenja bazena”, rekla je sugrađanka Jelena Šušnjar.

“Ipak, prija mi mir od kada sam se preselila sa Novog Beograda, ali sada nas najviše muči kako legalizovati sve izgrađeno”, istakla je ona.

Ovo je i primaran zadatak i za Udruženje građana i privrednika Altine, kojima nadu i volju za postojanje već 13 godina uliva bar neki rešeni komunalni problemi.

“Svi uglavnom imaju samo pravo na korišćenje zemljišta, koje je dodeljeno mahom izbeglicama, koje su se ovde naselile silom prilika”, kaže, za "Novosti", Slavko Đermanović, predsednik Udruženja.

“Taj status je sada prepreka za legalizaciju objekata gde su ljudi uložili sve što su stekli. Nadamo se da će se naći rešenje koje će olakšati i privrednicima sa istim problemom da razvijaju svoj posao. Neophodno je i da se istraje u širenju kanalizacione mreže u etapama, kako je planirano, ali mora da se naprave i odvodi podzemnih voda koje ljudima godinama prave štetu”, objašnjava on.

Sve je tešnja i Osnovna škola "Sava Šumanović" i jedini vrtić "Milica", jer sve više mladih porodica pronalaze svoj dom na Altini. Mališani svoje igralište imaju tek u uređenom parkiću kod Crkve Svetog đakoma Avakuma, gde stoji nedovrešeno obdanište još iz 2008. godine. Najava gradonačelnika da će do kraja ove godine naselje dobiti novi vrtić, teši roditelje, iako bi voleli da i čistinu sa druge strane popuni dom zdravlja ili bar neko sportsko igralište i zelenilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: