Startap krediti srpskom IT sektoru, kamata 1%

Pomoćnik ministra trgovine Sava Savić pozvao je preduzetnike koji rade u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija da konkurišu za startap kredite.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

14:23

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Konkurs za dodelu podsticajnih kredita otvoren je prošle nedelje i trajaće do kraja novembra, a prema Savićevim rečima, za tu namenu iz republičkog budžeta biće izdvojeno 50 miliona dinara.

"Pozajmice će se odobravati na period od četiri godine, sa kamatom od jedan odsto godišnje i grejs periodom od godinu dana. Preduzetnici će ovim putem moći da dobiju maksimalno 1,5 milion dinara, a firme tri miliona dinara", rekao je Savić na niškom Elektronskom fakultetu, gde je otvoren Forum naprednih tehnologija.

Savić je kazao da posredstvom podsticajnih kredita Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija želi da omogući mladim inovativnim kompanijama i stručnjacima da realizuju svoje inovativne ideje i da tako dodatno podstakne razvoj IT sektora.

"Ovaj sektor beleži konstantan rast. Prošle godine je izvezen softver vredan preko 320 miliona evra, što je za 25 odsto više nego 2013. godine", istakao je Savić.

Prema njegovim rečima, vrednost srpskog IT tržišta trenutno premašuje 430 miliona evra, a čini ga više od 1.900 kompanija u kojima radi oko 19.000 stučnjaka.

Predstavnici grada Niša i niškog Univerziteta su istakli da Niš ima potencijale da ponovo postane grad elektronike i savremenih tehnologija, jer ima 13 fakulteta koji školuju kvalitetne kadrove.

Forum naprednih tehnologija okupio je 47 uglavnom domaćih firmi i 15 obrazovnih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: