Niko neće da bude direktor

Dok su se prošle godine Kragujevčani utrkivali za direktorsku fotelju ove godine skoro da niko ne želi ni da joj priđe.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

17:01

Default images

Samo jedan kandidat se prijavio na konkurs za direktora javnog komunalnog preduzeća.

Čelnici grada kažu da loše poslovanje javnih preduzeća ne deluje kao dobar motiv za buduće direktore. Prethodne godine bilo je četiri kandidata za kragujevačko Javno stambeno preduzeće, a ove jedini kandidat je Slavoljub Jelić, inače i vršilac dužnosti u istom preduzeću.

“Za direktorsku fotelju nije dovoljna samo želja već i hrabrost“, rekao je.

On je bio direktor Javno stambenog pre sedam godina, kada zbog lošeg poslovanja firme niko nije želeo direktorsko mesto.

Mukotrpnim radom sa svojim saradnicama, kroz pet godina rada došli smo onako na redovne zarade, na nedugovanja.

“Pretpostvaljam da je situacija, koja vlada u gradu i državi i koja je teška sto se tiče javnog sektora je jedan od razloga zašto se niko više nije javio na konkurs za direktora ovog preduzeća. Potrebno je imati i malo širine tj. kako vi kažete petlje da se udje u neizvesnost”, kaže Slavoljub Jelić- vršilac dužnosti direktora javnog stambenog preduzeća Kragujevac.

Na konkurs za mesto direktora gradskih groblja niko se nije javio.

Do novog izbora njime rukovodi Nikola Spasić, koji kaže da ova firma nema samo finasijske poteškoće. U poslednje dve godine promenila je tri direktora. I nijedan od njih nije želeo da se opet nađe na istoj poziciji.

“Imao sam informaciju da će neko od njih konkurisati. Ovde su u pitanju konkretno i međuljudski odnosi. Različite su političke opcije koje su vršile zaposljavanje u prethodnom periodu i svako se izgleda bori za svoju politicku opciju ne vodeci racuna o interesu firme“, naveo je Spasić.

Skoro sva javna preduzeća u Kragujevcu imaju problem viška zaposlenih. To kao i njihovo loše poslovanje nije mamac za buduće direktore, rekli su iz lokalne samouprave i dodali da i sa takvim balastom upravljanje javnim preduzećem nije nemoguća misija.

“U ovom trenutku nam nisu potrebni neki Nikola Tesla, neki naučnici nego su nam potrebni ljudi koji su veoma prakticni i pre svega domaćini, koji znaju da balansiraju levu i desnu stranu,tj. prihode i rashode da dovedu na odredjeni nivo“, rekao je Zoran Jovanović, član Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove u Kragujevcu.

Jedan od razloga sto skoro niko ne želi da konkuriše na mesto direktora javnog preduzeća je taj što većina misli da im je potrebna partijska knjižica kao vetar u leđa. Celnici uveravaju u suprotno i kažu da bi naredni konkurs trebalo da bude na jesen kada se nadaju boljem odzivu kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: