Srpske proizvode prodaju u tuđim radnjama

Srpski proizvodi traženi su u inostranstvu. Keks, čokolade i bombonjere prodaju u specijalizovanim turskim, mađarskim, ruskim i hrvatskim prodavnicama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

10:18

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

U Amsterdamu se nalazi “Turski supermarket“. U “Turskom supermarketu“ pored tulumbi, ratluka i baklava mogu da se kupe Mančmelou i Eurokrem blok. Srbi koji nalete na ovu sliku pomisliće “Turci se kite srpskim perjem“, ali je istina malo drugačija.

"Ne pokušavaju oni to da poture kao svoje, nego su uočili da u Holandiji ima dosta ljudi sa naših prostora koji su zainteresovani da kupe ove proizvode, pa su kao pravi poslovni ljudi, rešili i da im ih ponude. Važno je da se naši proizvodi kupuju i van granica naše zemlje, da izvoz raste, nije važno ko ih prodaje", kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Ona kaže da to nije jedinstven slučaj.

"Moja ćerka je trenutno u Kanadi, a naše proizvode kupuje u hrvatskoj prodavnici. Neko ko se setio da će ići dobro, naručio ih je i zarađuje na njima. Isto mi je jedna prijateljica rekla da u Americi, u Čikagu, jedna mađarska prodavnica prodaje srpske proizvode. Mađar je prepoznao da u Čikagu ima dosta Srba naviknutih na domaće proizvođače i rešio da to iskoristi. Kanada je takođe prepuna naših ljudi, pitanje je samo zašto se oni toga nisu setili, pa otvorili “Srpsku prodavnicu“? Zašto Srbi u inostranstvu nisu prepoznali da postoji tržište za srpske proizvode", pita se Vida.

Dok se to ne desi, tu su turske, mađarske i hrvatske specijalizovane nacionalne prodavnice sa srpskim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: