Za osiguranje 60 ovaca - 43.000 RSD

Kompanija Dunav osiguranje predstavila je poljoprivrednicima u Beloj Palanci uslove za osiguranje stoke, useva, plodova i imovine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

10:50

Default images
Foto: Thinkstock

Direktorka Glavne filijale u Pirotu Maria Stanković rekla je da je belopalanački kraj sa okolinom poznat po čuvanju sitne stoke i da je poljoprovrednicima posebno interesanta ta vrsta osiguranja, gde su osnovni rizici uginuća, prinudno klanje, bolest, ubijanje nesretnim slučajem, kao i dopunski rizik gubitak teleta.

Navodeći primer, ona je rekla da premija osiguranja ovaca, kao najzastupljenije sitne stoke, na vrednost jednog grla od 8.000 dinara iznosi 900 dinara godišnje. Prilikom zaključenja polise osiguranja za stado kompanija odobrava određene popuste na broj životinja, pa primera radi za osiguranje stada do 30 ovaca godišnja premija iznosi oko 24.000 dinara, a za stado od 60 ovaca oko 43.000 dinara, bez poreza.

Govoreći o osiguranju useva ratarskih i povrtarskih kultura od požara, grada i groma, Stanković je navela primer osiguranja šljive na površini od 10 ari gde godišnja premija iznosi oko 3.200 dinara, za jabuke 5.300 dinara, a za groždje na toj površini oko 3.200 dinara.

Ona je rekla da je interesantan primer pšenice gde na površini od jednog hektara sa prinosom od pet tona po hektaru, godišnja premija iznosi 2.600 dinara i može se plaćati u ratama.

Stankovićeva je istakla primer Bele Palanke koja subvencioniše osiguranje useva i plodova sa 60 odsto, pa je uz osiguranje koje poljoprivrednici dobijaju od resornog ministarstva ova vrsta osiguranja subvencionisana u celosti u ovoj opštini.

Ona je rekla, govoreći o osiguranju imovine, da je Bela Palanka jedan od tri opštine u Srbiji koja ima kolektivno osiguranje svih nastanjenih domaćinstava.

"U opštini je osigurano 4.900 nastanjenih domaćinstava od požara, poplava, izlivanja vode i provalne kradje", rekla je Stanković i dodala da ovu vrstu osiguranja imaju i opštine Babušnica i Dimitrovgrad.

Sava Živković je poljoprivrednik iz Crvene Reke koji sa kompanijom Dunav osiguranja sarađuje već tri decenije, a od pre pet godina osigurao je i svoje dve krave, za koje godišnje plaća oko 12.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: